Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vierde editie van de KLM Curaçao Marathon kende gisteren een triest einde. Een van de deelnemers kwam tijdens het hardlopen om het leven.


dode marathonVerschillende bronnen meldden aan deze krant dat het gaat om de 50-jarige Rob Bremer. De man deed mee aan de halve marathon en werd ter hoogte van de Dr. Martin Luther King Boulevard, vlak voor de finish bij het Lions Dive Beach Hotel, onwel. De identiteit en doodsoorzaak van het slachtoffer worden door de organisatie niet bevestigd uit privacyoverwegingen.
Curd Evertsz, hoofd Safety, Security & Emergency Response, vertelt wel dat de deelnemer direct werd geholpen door omstanders, waarna paramedici, medici en twee ambulances snel ter plaatse waren voor reanimatie. Hij werd overgebracht naar het Sint Elisabeth Hospitaal, waar ook het ziekenhuispersoneel er alles aan deed om het tot een goed einde te brengen. ,,Maar het heeft helaas niet zo mogen zijn”, aldus Evertsz. ,,Een triest einde van een prachtig evenement.”
Kees van Muiswinkel, organisator van de KLM Curaçao Marathon, zegt dat de festiviteiten zijn stopgezet nadat de naasten van het slachtoffer op de hoogte waren gesteld van de situatie. ,,Ik heb een speech gehouden waarin ik beknopt toelichting gaf en een minuut stilte inlaste. Die was erg indrukwekkend.” Volgens hem was goed te merken dat hardlopen een band schept. ,,Het was een geweldig evenement, met positieve ervaringen en blije deelnemers. Maar de euforie werd gelijk tenietgedaan na het slechte nieuws. Als een van ons ontvalt, dan voel je dat als loper. Iedereen weet dat je bij een wedstrijd kunt winnen of verliezen, maar dit hoort er niet bij.”
De prijsuitreiking van de marathon ging niet door. De winnaars konden hun prijzen gisteren zelf bij de organisatie ophalen. Ook werd de tombola, waarbij twee KLM-tickets te winnen waren, afgelast. De uitslag van deze loterij wordt later deze week bekendgemaakt via Facebook. En de dj die de rest van de dag voor muziek zou zorgen, hoefde niet meer te draaien. ,,Het voelde niet goed om door te feesten”, zegt de organisator van het evenement. ,,De lopers hadden daar begrip voor. Ze waardeerden de respectvolle omgang.”
Evertsz legde gisteren tijdens een persconferentie uit dat er maanden is gewerkt aan een goede voorbereiding, om de risico’s ‘waarvan iedereen weet dat ze er zijn’ zoveel mogelijk in te perken. ,,We zaten met verschillende disciplines klaar voor de zorg en veiligheid van de deelnemers, zodat we er snel bij konden zijn als er iets zou gebeuren.” Hij maakt een opsomming van onder meer EHBO’ers, dokters, paramedici, ambulances en vertegenwoordigers van het Rode en Blauwe Kruis. Behalve de paraatheid van verschillende zorgverleners, had de organisatie naar eigen zeggen ook twee keer zoveel waterposten dan gebruikelijk is bij marathons. Op een aantal posten was ook eten te krijgen.
Daarnaast hadden de deelnemers na hun inschrijving via de mail een aantal praktische tips toegestuurd gekregen voor het ‘lopen in de tropen’. En bij het ophalen van het startnummer afgelopen zaterdag hadden ze de optie om een medische check te laten doen. ,,We hebben alles gedaan binnen onze beïnvloedingssfeer”, besluit Evertsz terneergeslagen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.