Van onze correspondent
Kralendijk - In de politiek op Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt te weinig gesproken over het algemeen belang. Dat zegt scheidend Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella in een interview met deze krant.
,,De woorden ‘algemeen belang’ ben ik op de drie eilanden heel weinig tegengekomen.”
Politici kiezen ervoor de politiek in te gaan om iets te doen voor de bevolking en het eiland. ,,Waarvoor zit je hier in de Eilandsraad, voor wie doe je het? Algemeen belang zou veel meer nadruk moeten krijgen in het politieke spel op de eilanden.”
En daarvoor hoef je je principes niet opzij te zetten: ,,Natuurlijk kan dat vanuit je eigen politieke kleur, maar het algemeen belang mag je niet uit het oog verliezen.”
De verwikkelingen rond de commissarissen en de directeur bij het Bonairiaanse luchthavenbedrijf BIA zijn daar een voorbeeld van: ,,Alle economische ontwikkelingen op Bonaire hebben te maken met de ontwikkelingen op het vliegveld. Er zit een aantal deskundigen die dat op een goede manier hebben gedaan. Dan kun je wel met elkaar een heleboel stennis maken over die herbenoemingen, maar volgens mij moet je daar het begrip ‘algemeen belang’ op plakken.”
In zijn speech op zijn ‘niet geplande afscheidsreceptie’ zei hij nogmaals dat hij ‘zeer onaangenaam verrast was’ door de mededeling op 23 augustus dat hij ‘zijn koffers mocht gaan pakken’: ,,Achter de ware motieven van die demissionaire minister die erover ging ben ik niet gekomen.” In het gesprek met het Antilliaans Dagblad gaat hij daar uitgebreider op in.
Uit de speeches van directeur Jan Helmond van de Rijksdienst Caribisch Nederland en gezaghebber Edison Rijna kwam een Rijksvertegenwoordiger naar voren die weliswaar het Nederlandse beleid moest uitleggen, maar zich ook hard maakte voor de eilanden. Rijna voegde daar in een persoonlijke noot aan toe dat hij zich in de moeilijke periode voor zijn gezin afgelopen jaar gesteund voelde door buurman Isabella. Ook noemde hij de oogst op de kunuku van de familie Rijna, waar Isabella, ‘met zijn hoed en lange mouwen’, het meeste mais knipte. De Rijksvertegenwoordiger kreeg van de gezaghebber Bonairiaanse manchetknopen voor zijn mouwen en een speld van het Openbaar Lichaam Bonaire.
Isabella beëindigde zijn afscheidsspeech met warme woorden voor de bevolking van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. ,,Ik beloof u, ik kom terug.”