Dialysecentrum haalt verpleegkundigen uit Zuid-Amerika.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Dialyse Centrum (CDC) heeft de vereiste vergunningen in verband met de verhuizing van Kurá Hulanda naar de Roodeweg gekregen van de overheid.
Dat maakt de weg vrij om gespecialiseerd personeel uit Zuid-Amerika te laten overkomen en alle 30 dialysestoelen in gebruik te nemen.
Rauf Engels, medisch directeur van CDC, hoopt dat op korte termijn minstens vier verpleegkundigen naar Curaçao komen. ,,We mikken op zes.” Het gaat in ieder geval om iemand uit Chili en iemand uit Colombia. Van de andere vier kandidaten wil Engels nog niet zeggen waar ze precies vandaan komen. ,,Maar in ieder geval uit de regio.”
CDC werkt onder licentie van Fresenius Medical Care, wereldleider in het leveren van producten en diensten voor behandeling van mensen met een chronische nierziekte, en kan daarom gebruikmaken van gekwalificeerd personeel uit andere landen. Engels: ,,Wij vallen onder het hoofdkantoor in Brazilië. Daardoor is het mogelijk om voor een periode van zes tot 12 maanden personeel uit Zuid-Amerika te lenen.”
Op Curaçao is op dit moment niet voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar om de specialistische zorg aan dialysepatiënten uit te kunnen voeren. CDC verhuisde een paar maanden geleden naar de locatie aan de Roodeweg met zes nieuwe dialysestoelen, maar kon de extra capaciteit tot nu toe niet benutten door het uitblijven van de vergunningen en onduidelijkheid over de toestemming om personeel uit het buitenland te halen. Maar in dezelfde week dat Engels in het Antilliaans Dagblad zijn zorgen uitte en zei dat daardoor nog altijd 12 tot 14 hemodialysepatiënten voor een kostbare behandeling in Colombia moesten verblijven, viel de vergunning van de overheid in de bus. Bovendien reageerde minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) verbolgen op de beschuldiging dat haar ministerie niet mee zou werken. Camelia-Römer zei desgevraagd aan de inspecteur voor de Volksgezondheid, Jan Huurman, te hebben laten weten ‘akkoord te gaan met aanvragen voor buitenlandse dialyseverpleegkundigen’.
Ondertussen leidt verpleegopleiding IFE op Curaçao dialyseverpleegkundigen op. De opleiding duurt vijftien maanden. Zodra er voldoende lokaal personeel beschikbaar is zal CDC daarvan gebruikmaken, benadrukt Engels. ,,Dan sturen we de buitenlandse krachten terug.” Het lokale dialysepersoneel is hard nodig, want ook in het nieuwe ziekenhuis, Hospital Nobo Otrobanda (HNO), zal straks het aantal stoelen voor nierdialyse fiks worden uitgebreid, van 28 naar 48. De verwachting is dat de capaciteit dan voldoende is om alle patiënten op Curaçao te behandelen. CDC en het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) werken nauw samen. Op dit moment worden aan de Roodeweg 92 patiënten geholpen en in het Sehos ongeveer 140.