Van onze correspondent
Den Haag - Het is aan Sint Maarten en alleen aan Sint Maarten of en wanneer Nederland honderden miljoenen euro’s voor de wederopbouw laat rollen.
Het maakt staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) niet uit welke regering haar handtekening onder het akkoord over de voorwaarden zet en of de verkiezingen nu wel of niet worden uitgesteld: ,,Ik wil zo snel mogelijk beginnen”, aldus de bewindsman gisteravond in het debat met de Tweede Kamer over de begroting Koninkrijksrelaties en het BES-fonds.
Knops is bereid zaken te doen met het huidige demissionaire kabinet-Marlin, een in de maak zijnde interimregering of - na verkiezingen - een missionaire ministersploeg. Het is dus Sint Maarten dat zelf bepaalt of de wederopbouw volgende week, volgende maand of pas volgend jaar begint.
Mocht een komende regering op enig moment toch weer willen tornen aan de voorwaarden of deze niet adequaat uitvoeren, dan zal Nederland niet aarzelen de financiering van de wederopbouw onmiddellijk te beëindigen, zo waarschuwde de staatssecretaris.
Het bedrag dat kabinet-Rutte III bereid is in het wederopbouwfonds te storten, kon of wilde Knops nog niet noemen, maar hij noemde dat ‘fors’ en ‘substantieel’. De besluitvorming over de opzet van het fonds wordt binnenkort - vermoedelijk vrijdag in de ministerraad - afgerond.
De besteding zal ‘transparant, integer, doelmatig, rechtmatig en duurzaam’ moeten zijn. De voorkeur gaat uit naar de inzet van lokale bedrijven en zo veel mogelijk lokale arbeidskrachten. De bewindsman voegde eraan toe dat bij de planning prioriteit wordt gegeven aan de burgers die de hulp het hardste nodig hebben.
Knops kreeg vanuit de Kamer de vraag wat hij doet als de Sint Maartense regering niet op korte termijn instemt met de voorwaarden, waarbij er gehint werd op een dwingende interventie van de Koninkrijksregering. De bewindsman hield wat betreft ingrijpen door de Rijksministerraad (RMR) de kaarten voor de borst.
Dat deed hij ook ten aanzien van de zorgen over de voor 8 januari uitgeschreven verkiezingen. Knops zei de zorgen van de Kamer te delen of het organisatorisch wel mogelijk is in de huidige crisissituatie een ordentelijk verloop van de stembusgang te kunnen garanderen. ,,Ingrijpen door de RMR is een buitengewoon zware maatregel die ook heel zwaar gemotiveerd moet kunnen worden”, zo hield hij de boot af.
De staatssecretaris wil, alvorens volgende stappen te overwegen, informatie van gouverneur Eugene Holiday afwachten, die de komende dagen inventariseert of er aanleiding is de verkiezingen alsnog uit te stellen.