Van onze correspondent
Den Haag - Het conflict tussen de regeringen van Sint Maarten en Nederland over het wederopbouwfonds dreigt te escaleren.
Nadat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties premier Marlin dit weekeinde telefonisch duidelijk had gemaakt vast te houden aan gestelde voorwaarden, verweet Marlin de Nederlandse regering ‘de burgers van Sint Maarten in gijzeling te houden’.
De minister-president overweegt op het vliegtuig te stappen voor een ultieme poging om Plasterk te overtuigen de voorwaarden voor financiering van de wederopbouw in te slikken. Wat de bewindsman betreft is Marlin ‘altijd welkom voor een gesprek, maar de logische voorwaarden staan’.
De premier heeft, zoals deze krant gisteren berichtte, de voorwaarden - de onmiddellijke instelling van een integriteitskamer en het inzetten van de Koninklijke Marechaussee en Nederlandse douanebeambten voor de grensbewaking - vrijdag per brief van de hand gewezen.
Naar aanleiding daarvan is er in het weekeinde telefonisch contact geweest tussen Marlin en Plasterk. ,,De minister heeft nogmaals benadrukt dat Nederland vasthoudt aan de gestelde voorwaarden van toezicht op integriteit en versterkte grenscontrole", aldus de woordvoerder van de minister, die bevestigt dat de premier heeft aangekondigd naar Nederland te komen.
Marlin heeft zich na het telefoongesprek laten ontvallen dat Nederland de door orkaan Irma getroffen burgers op Sint Maarten gijzelt door vast te houden aan de twee voorwaarden. De woordvoerder van BZK laat weten die opvatting ‘uiteraard’ niet te delen. ,,De voorwaarden zijn in het belang van de bevolking van Sint Maarten. Grote bestedingen aan bouwprojecten zijn altijd integriteitsgevoelig en Sint Maarten bleek in het recente verleden op dat gebied problematisch. Om een juiste besteding van het geld te garanderen, houden we dus vast aan de voorwaarden."
Nederland is bereid - als eerste bijdrage - 200 tot 300 miljoen euro in een wederopbouwfonds te storten, bestaande uit een deel schenking en een deel renteluwe noodkredieten. Het onderwerp staat op de agenda van de (Rijks)ministerraad van vrijdag, de eerste van het kabinet-Rutte III met een nieuwe bewindspersoon voor Koninkrijksrelaties, staatssecretaris Raymond Knops. Verwacht wordt dat hij de lijn van Plasterk volgt, aangezien daar ook in de Tweede Kamer én bij grote delen van de Sint Maartense burgers brede steun voor is.
Als de regering van Sint Maarten zich niet alsnog neerlegt bij de voorwaarden, heeft Nederland nog wel een optie om de patstelling te doorbreken. Dat kan door met een beroep op het Statuut (artikel 51) via de Rijksministerraad medewerking afdwingen. Tot die tijd houdt Den Haag de hand op de knip.