Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao doet niet onder voor Nederland of de Verenigde Staten (VS) waar het gaat om het aanbod van eten en de beschikbaarheid van verleidingen zoals snackbars en fastfoodrestaurants.
Wat dat betreft zijn dit allemaal zogenoemde obesogene samenlevingen. Een verschil is echter dat er op Curaçao weinig tegenwicht geboden wordt aan de vele verleidingen op eetgebied, zo staat in een deze week gepubliceerd rapport waarin een analyse gemaakt is van het eetgedrag onder middelbare scholieren op Curaçao. Hierin is gemeten hoeveel groente, fruit en snacks er gegeten worden. Het onderzoek is uitgevoerd door Pieternel Dijkstra en Odette van Brummen-Girigori van de University of Curaçao (UoC) en Dick Barelds van de Rijksuniversiteit Groningen.
Over het bieden van tegenwicht staat in het rapport: ,,Zo was er in het verleden weinig voorlichtingsmateriaal over gezond eten op bijvoorbeeld scholen en zijn er, anders dan bijvoorbeeld in Nederland of de Verenigde Staten, geen dieetgoeroes op Curaçao. Een belangrijk cultureel kenmerk is ook dat op Curaçao overgewicht en obesitas minder een esthetisch en sociaal probleem vormen dan in bijvoorbeeld West-Europese landen en de Verenigde Staten. Zo wordt er op Curaçao minder waarde gehecht aan het slankheidsideaal en is gewicht minder belangrijk voor de mate waarin mensen aantrekkelijk worden gevonden. Dit heeft zowel positieve als negatieve implicaties. Een positieve kant is dat met name vrouwen op Curaçao tevredener zijn met hun uiterlijk en hierin minder frustraties ervaren dan bijvoorbeeld vrouwen in Nederland.” De onderzoekers baseren zich hierbij op eerder uitgevoerd recent onderzoek.
Uit dit nieuwe onderzoek, waaraan 370 scholieren meededen (50 procent meisjes en 50 procent jongens met een gemiddelde leeftijd van 14,7 jaar), blijkt dat een kwart van de scholieren op Curaçao (24,5 procent) overgewicht of obesitas heeft. Van de jongeren op Curaçao, drinkt circa 61 procent dagelijks softdrinks die vaak vol zitten met suikers. Een groot deel daarvan (22,6 procent) doet dat zelfs driemaal of vaker op een dag. Ook eet 69 procent van de jongeren één keer of vaker per week in een fastfoodrestaurant.