Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Vertegenwoordigers van GZE hadden gistermiddag spoedoverleg met het MDPT en RdK over de huidige, naar hun mening, zorgelijke toestand bij de Isla-raffinaderij en de noodzaak voor een noodplan.

gzeGZE vraagt de Staten ‘op alle mogelijke wijzen steun te bieden’.
Zo sloot topman Bingyan Chen van Guangdong Zhenrong Energy de speciale vergadering met de Centrale Commissie van het Curaçaose parlement af. Bij herhaling verklaarde zijn Engelssprekende tolk dat het Chinese GZE, dat vergaande afspraken heeft met de regering van Curaçao om de exploitatie van de raffinaderij van de Venezolaanse staatoliemaatschappij PdVSA over te nemen, van Isla/PdVSA op geen enkele manier medewerking krijgt.
Vandaar het inroepen van de hulp van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), de feitelijke ‘huisbaas’ van de Isla. Al ruim een jaar reageert PdVSA in Caracas helemaal niet op pogingen tot communicatie, aldus GZE. In februari dit jaar is een schrijven uitgestuurd, waar tot de dag van vandaag geen antwoord op is gekomen.
GZE begrijpt dat ‘PdVSA problemen heeft’, zowel intern als extern met de sancties opgelegd door de Verenigde Staten. En de Chinese staatsonderneming blijft PdVSA verwelkomen om mee te doen in het ‘Curaçao-project’, ook al ligt er nu een ‘bindende’ Heads of Agreement met British Petroleum (BP) voor zowel de levering van ruwe olie (voor de raffinage) als het afnemen van (geraffineerde) brandstofproducten.
,,Hopelijk gaat een deze dagen de deur open”, liet GZE in de commissievergadering met de Staten weten. Volgens de eerste overnamekandidaat van de Isla, die zich tevens verbindt om een nieuwe raffinaderij bij Bullenbaai te construeren en de bestaande eeuwoude bij het Schottegat te ontmantelen, zou Isla/PdVSA op dit moment op een laag pitje draaien en nog slechts een voorraad ruwe olie hebben tot 20 oktober. ,,Zo vernemen wij.”
GZE wil naar eigen zeggen er alles aan doen om een ‘shut down’ van Isla te voorkomen, ook al zou het contract met de Chinezen pas na 2019 ingaan - het moment dat de huidige leaseovereenkomst met PdVSA eindigt. Daarom is voorzien in een ‘early step-in’.
Naar verwachting zou BP circa twee maanden nodig hebben om met levering te beginnen. Maar de tolk van Chen verwacht dat de Chinese regering wel daarvoor al ‘corrigerend’ kan bijspringen. Gewezen wordt op de levering van 400.000 vaten per dag vanuit Venezuela aan China, nota bene via de olieterminal bij Bullenbaai. Die zouden dan deels op Curaçao kunnen worden verwerkt.
PdVSA verleent tot nog toe geen medewerking om toegang te krijgen tot de installaties. Ook krijgt GZE geen documentatie. Wat de risico’s zijn voor een daadwerkelijke shutdown is vooralsnog lastig in te schatten, maar volgens de Chinezen is de ‘throughput’ momenteel zeer laag. ,,Wij vragen daarom de hulp van het MDPT, RdK en de regering van Curaçao.”
De toegang tot de Isla-raffinaderij en andere faciliteiten, die overigens door PdVSA worden gehuurd en via overheids-nv RdK eigendom zijn van het Land Curaçao, is noodzakelijk voor het opstellen van een plan van aanpak en een haalbaarheidsstudie. Met de HoA tussen GZE en BP is de afhankelijkheid van Venezuela wel een stuk minder geworden, zo niet geëlimineerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.