Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Epidemioloog Izzy Gerstenbluth maakt zich nog geen zorgen over de mogelijke ontwikkeling van verschillende typen van het zikavirus.
Dat zegt hij in reactie op onderzoeksresultaten van de Universiteit van São Paulo, waaruit blijkt dat het virus zo snel muteert dat er nieuwe varianten kunnen ontstaan.
,,Dat zou kunnen”, benadrukt Gerstenbluth. ,,Het hoeft dus niet zo te zijn. Wij hebben dit in ieder geval nog niet in ons eigen rapportages teruggezien”, zegt hij.
De epidemioloog legt uit dat het muteren van het virus vooral gevolgen kan hebben voor het ontwikkelen van vaccins. ,,Als zika steeds verandert, wordt het lastiger om een vaccinatie te maken. Het kan daardoor langer duren voor er eindelijk een inenting bestaat. Kijk naar bijvoorbeeld hiv en dengue, daar hebben we om diezelfde reden ook nog steeds geen medicijnen voor.”
Gerstenbluth stelt dat het nog steeds zo is dat wanneer je eens bent besmet met het zikavirus, je er daarna immuun voor bent. En omdat er op Curaçao vorig jaar nog een epidemie was, is de kans volgens hem klein dat er komende jaren opnieuw een uitbraak zal zijn. ,,Bij genoeg besmettingen krijg je een soort kudde-immuniteit. Het virus heeft dan geen houvast meer en kan maar moeilijk verder verspreiden”, legt hij uit. ,,De verwachting is dat dit nu op Curaçao aan de hand is. En dat blijft voorlopig ook zo - zolang de bevolkingssamenstelling niet te veel verandert.”
Zo nu en dan wordt nog een enkeling op het eiland besmet met zika. Maar het gebeurt niet meer in grote getalen. Hetzelfde geldt voor chikungunya. Alleen voor dengue kan er geen immuniteit ontstaan, omdat daar vijf verschillende typen van bestaan. ,,Maar ook daarvoor geldt dat er niet alleen muggen moeten zijn, maar ook een virus dat de muggen kunnen overdragen.”
De epidemioloog waarschuwt dat traditioneel tijdens de regenperiode, die nu is aangebroken, een toename van infectieziekten ontstaat. ,,Voorkom dat je gestoken wordt”, drukt hij Curaçaoënaars en toeristen op het hart. ,,Het zijn de welbekende tips, die elk jaar weer terugkeren. Haal alles weg waarin water kan blijven staan; water is een broedplaats voor muggen. En bescherm jezelf tegen de mug, door een lange broek aan te trekken en een shirt met lange mouwen. Draag geen donkere kleding, want dat trekt juist muggen aan. Gebruik een ‘insect repellant’ met minimaal 20 procent deet. Met name bij zonsopgang- en ondergang is dit belangrijk, dan zijn muggen het actiefst.”