Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Premier Eugene Rhuggenaath heeft als spreker bij de opening van de Curaçao Pride een oproep gedaan om ‘huntu’ (samen) trots te zijn op Dushi Kòrsou.
,,Als premier heb ik een visie van een inclusief Curaçao waar iedereen het maximale aan zijn of haar potentieel kan halen. Het werken aan een meer inclusieve samenleving houdt in dat niemand achter wordt gesteld en de bevestiging dat iedereen een plek heeft in onze samenleving en kan bijdragen aan het welzijn en de vooruitgang van Curaçao”, aldus de premier.
De minister-president herinnerde het publiek aan zijn belofte op de verkiezingsdag dat hij als premier er voor iedereen zou zijn. ,,En iedereen betekent alle burgers van ons Dushi Kòrsou ongeacht hun huidskleur, achtergrond, inkomen, religieuze opvattingen en ja… ook seksuele geaardheid.”
Bij de viering van Pride gaat het niet om een groep die haar zienswijze aan een andere groep opdringt. Bij Pride gaat het om het recht om de gelijke waardigheid en schoonheid van alle mensen te vieren.” Rhuggenaath schetste in zijn toespraak ook de diversiteit van de lokale samenleving.
Curaçao is een diverse samenleving die mensen van allerlei achtergronden heeft verwelkomd en omarmd. Het is een samenleving die haar eigen weg van emancipatie inslaat. En op die weg zijn de eigen bekende helden als Tula en Dr. Moises da Costa, maar ook de nieuwe helden als Mario Kleinmoedig en Alton Paas, aldus de premier. De Pride-evenementen moeten gezien worden als deel van de reis van de mensheid om te emanciperen. Zij bieden ook de kans om hulde te brengen aan de mensen die instrumenteel waren in het proces om veranderingen teweeg te brengen. Deze bewegingen om veranderingen door te voeren zijn evolutionair, en niet revolutionair, zo betoogde de premier. Tegelijkertijd bieden die bewegingen de kans aan de samenleving om noodzakelijke debatten te voeren en te proberen elkaar te begrijpen. ,,Persoonlijk geloof ik in wederzijds respect en empathie tonen zelfs aan die mensen die zich verzetten tegen mijn manier van tegen dingen aan te kijken.”
De minister-president heeft Curaçao opgeroepen om de reis en de vooruitgang te vieren. ,,Laten wij vieren dat Curaçao een samenleving is waar de schoonheid van de diversiteit overheerst. Een veelkleurige, multiculturele, meertalige, multireligieuze en multigetalenteerde samenleving waar de bevolking in vrede en harmonie leeft. Waar mensen van allerlei achtergronden worden omhelsd en elkaar liefhebben…vrij om hun geloof te belijden, vrij om hun mening te uiten maar ook vrij om lief te hebben, vrij om te zijn.” Rhuggenaath besloot zijn toespraak met ‘Lang leve de mens, lang leve Curaçao’.