Openbaar Ministerie lanceert nieuwe campagne tegen mensenhandel
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Met de lancering van een nieuwe campagne genaamd ‘Trago? No!’ (Drankje? Nee!) willen het Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie van Justitie de aandacht vestigen op snèk- en barmeisjes en de hel die zij moeten doorstaan om hun verblijf op Curaçao te ‘verdienen’.

tragoTegelijkertijd wordt getracht te voorkomen dat mensenhandel en -smokkel verder plaatsvindt.
In een advertentie onder de kop ‘Muhénan di trago; un beter ku smak marga’ (Drankjesmeisjes; een borrel met een bittere smaak) - vandaag ook in deze krant te zien - wordt gewaarschuwd voor buitenlandse vrouwen die bij bars, de snèk of in hotels werken en mannelijke gasten om een drankje vragen. In gesprek met deze krant legt de woordvoerder van het OM, Norman Serphos, uit dat het hierbij eigenlijk helemaal niet om een onschuldig drankje gaat maar dat er veel meer achter schuilt. ,,Deze meiden worden vaak in kustgebieden van Venezuela gerekruteerd. Hen wordt een mooie baan in een hotel of een restaurant en een appartement beloofd en hun ticket naar Curaçao wordt betaald. Eenmaal hier beginnen ze meteen met schulden, want de ticket en het appartement, dat eigenlijk een kamertje is waar ze met z’n tienen in slapen, moeten worden terugbetaald en om dit te doen worden de dames als ‘trago-meisjes’ ingezet bij een bar of een snèk.” Deze trago-meisjes kruipen bij de mannelijke bezoekers van de snèk op schoot en vragen lief om een drankje. ,,De man bestelt en betaalt voor een whisky, maar de vrouw krijgt een glaasje appelsap. Deze mannen worden voor de gek gehouden waar ze bij staan”, aldus Serphos.
Het bedelen om drankjes bij de bezoekers is echter niet genoeg voor de vrouwen om hun schulden af te betalen en al snel worden ze de prostitutie ingeduwd en hun paspoort afgepakt om te voorkomen dat ze vluchten. ,,Ze worden onderdrukt en misbruikt. Het enige waar ze voor worden gebruikt, is het produceren van geld”, zo vertelt de OM-woordvoerder. ,,Het is een trieste zaak.” Ook in de advertentie wordt dit aangekaart: ,,Verscholen voor het blote oog is de duistere vorm van misbruik, exploitatie en mensenhandel en -smokkel. Zonder dat het hun bedoeling is, worden deze dames in een onmenselijke val gelokt. Trago-meisjes zijn slachtoffers. Op het moment dat jij een drankje voor hen koopt, steun jij de handel en smokkel van mensen in een van haar vele vormen. Zeg nee!”
De bewustwordingscampagne van het OM in samenwerking met het ministerie van Justitie is de eerste fase in de strijd tegen deze vorm van mensenhandel, zo laat Serphos weten. In een volgende fase krijgen de vrouwen/slachtoffers de aandacht en ook de eigenaren, bedrijven en rekruten komen aan bod. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk al goed zicht op de personen die zich in dit onderzoek schuldig maken aan mensenhandel en -smokkel. ,,Maar daar kan ik nu verder niets over zeggen”, aldus Serphos.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.