Sint Maarten zet zich schrap voor volgende orkaan
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Philipsburg - Op Sint Maarten heeft premier William Marlin de noodtoestand uitgeroepen. Hierdoor verruimen de bevoegdheden van de lokale autoriteiten zich in het kader van de handhaving van de openbare orde.
Om de lokale autoriteiten van Sint Maarten te ondersteunen zijn 175 militairen, 20 agenten van het Korps Politie Curaçao, 15 van het Korps Politie Aruba, circa 50 van het Recherche Samenwerkingsteam en 12 extra marechaussees ingevlogen. En vandaag vertrekken vanuit Curaçao honderd extra mariniers. Die zullen in twee ploegen naar Sint Maarten vertrekken; één vanochtend vroeg en de volgende zodra orkaan José het toelaat, zo laat Peter Jan de Vin, commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, tegenover deze krant weten.
,,De openbare orde en de handhaving zijn topprioriteit. Er is niet voor niets een noodtoestand uitgeroepen”, aldus De Vin, die vervolgens aangeeft vanuit de organisatie wel de melding te hebben gekregen dat er ondertussen meer grip is op de situatie. ,,De aanwezigheid van bevoegd gezag neemt nu behoorlijk toe. Het kan niet anders dan dat dit effect zal hebben op onder andere de plunderingen die gaande zijn.”
Ondertussen zetten de eilandbewoners zich schrap voor de volgende orkaan: José. De orkaan groeide gisterochtend uit tot een categorie 4; de verwachting van de Meteorologische Dienst was dat het systeem weer zal afzwakken, maar de vraag is nog maar of dat gaat gebeuren. Hoewel minder sterk dan Irma, houdt De Vin zijn hart vast voor de mogelijke desastreuze gevolgen van José, die naar verwachting vannacht langs Sint Maarten zal razen, voor het eiland. Iedere orkaan is rampzalig voor een eiland dat net bijkomt van de vorige, zo stelt hij.
Defensie is nu volop bijstand aan het leveren op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Zr.Ms. Pelikaan werd donderdagmiddag volledig ontladen op Sint Maarten - aan boord zaten hulpgoederen zoals water, voedsel, tenten en medicijnpakketten, maar ook vijftig extra militairen, voertuigen en generatoren - en heeft vervolgens koers gezet naar Curaçao, waar het schip weer vol zal worden geladen om na de passage van José terug te keren naar Sint Maarten. Het andere schip van de marine, Zr.Ms. Zeeland blijft in de omgeving. Aan boord is onder andere een helikopter, die wordt ingezet om de schade na de passage van de orkaan vast te stellen. Het schip kan indien nodig ook worden ingezet als evacuatiemiddel, zo laat De Vin weten. De Zeeland gaat vandaag in de omgeving schuilen voor José en keert na de passage meteen terug om verdere bijstand te leveren.
Hoewel het risico bestaat dat de hulptroepen na José weer ‘van begin af aan’ moeten beginnen, is ‘niks doen’ geen optie, zo stelt de commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied stellig. ,,We leveren noodhulp. Of dat nou na één orkaan moet of na twee; dat is wat wij doen. Het is rampzalig voor de bevolking dat zij dit nu voor een tweede keer moeten meemaken en ik hoop van harte dat de schade beperkt blijft, maar dat ontslaat ons niet van de verplichting om te helpen. Ik hoop dat we voor de bevolking een beetje verschil kunnen betekenen en dat ze het gevoel krijgen dat ze ondersteund worden en dat we ze niet in de steek laten.”
Op pagina’s 2-5
Meer over
nasleep Irma