Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de onderwijscommissie van de Staten krijgen de leden van de stichting Open Curaçao (Fundashon Kòrsou Habrí) dinsdag de gelegenheid uitleg te geven over het project ‘Nos ta Kontektá’.
Het project wordt sinds 2015 uitgevoerd door Suares & Co. van Ace Suares. Nos ta Konektá is een project waarbij jongeren in achterstandswijken, tussen 12 en 17 jaar, de kans krijgen om deel te nemen aan lessen over computer- en internetgebruik, mediawijsheid en het omgaan met informatie. ,,Veel mensen roepen dat dit niet nodig is omdat elk kind vandaag de dag meer bekend is met allerhande digitale apparaten dan volwassenen. Maar niets is minder waar. Veel kinderen afkomstig uit de armere gezinnen van Curaçao kunnen niet dagelijks gebruik maken van internet, een computer, tablet of smartphone. Het project is voor hen heel hard nodig. Er ontstaat een enorme kloof tussen kinderen die wel en die niet met computers kunnen omgaan. Het ‘digitale gat’ dat ontstaat ontneemt deze groep jongeren gelijke kansen op ontwikkeling, werk en een toekomst”, aldus Suares. In 2015 is het eerste project afgerond. Dat was in Otrobanda. Onlangs is het tweede deel afgerond waarbij kinderen uit drie wijken hebben deelgenomen, te weten Nieuw Nederland, Ser’i Domi en Souax. In totaal 31 jongeren. Suares: ,,Vaak krijgen wij te horen dat het een duur project is omdat computers al snel kapotgaan. Toch kan ik stellen dat de computers die wij gebruikt hebben in 2015 het allemaal nog doen. De kinderen zijn er zuinig op.”
Doel van de Statenpresentatie is om het project bekendheid te geven en om het voort te kunnen zetten, liefst onder een veel grotere groep jongeren uit achterstandswijken.
Fundashon Kòrsou Habrí heeft als voorzitter ex-schoolhoofd Bentley Leonora, secretaris Rosette E Balentina-Hofdam en penningmeester IJede van der Kooij. In de omschrijving van de stichting bij de Kamer van Koophandel (KvK) staat dat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van free software en open source-software.