Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het verbaast de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) niet dat de medische uitzendingskosten in 2016 zo drastisch hoger zijn uitgevallen dan het jaar ervoor, namelijk 41,3 miljoen gulden ten opzichte van 33,1 miljoen in 2015, volgens het jaarverslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

budget Dit heeft volgens VMSC-voorzitter, Alexander Saleh, alles te maken met het enorm krappe budget waar het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) mee te kampen heeft. ,,Als er een tekort is aan materialen, een MRI-apparaat maanden niet werkt, er een gebrek is aan verpleegkundigen op onder andere de Intensive Care, bepaalde medische ingrepen niet meer uitgevoerd kunnen worden, er geen materialen of medicijnen zijn en er lange wachtlijsten zijn voor behandelingen waardoor soms de toestand van de patiënt verslechtert, dan is het niet meer dan logisch dat er uitgezonden moet worden om levens te redden”, aldus Saleh in een notendop.
Hij stelt dan ook dat er acuut 20 miljoen gulden nodig is om Sehos uit het slop te trekken. ,,Twintig miljoen gulden, waarmee kosten voor medische uitzendingen weer uitgespaard worden”, zo voegt Saleh eraan toe. Hij stelt vast dat het niet werkt om telkens kleine beetjes te geven, ‘een miljoentje hier en een miljoentje daar’, want daarmee kunnen de problemen niet groots aangepakt en direct opgelost worden. Deze twintig miljoen moet gestoken worden in de aanschaf van apparatuur, zoals een MRI, maar ook nieuwe CT-scans, nieuwe endoscopieapparatuur en desinfectieapparaten voor de endoscopie. Overigens kan hierbij ook rekening gehouden worden met HNO en kan bepaalde nieuwe apparatuur, overgeplaatst worden zodra HNO af is. Zo kan er gekozen worden voor een mobiele MRI.
Maar het geld is ook nodig voor het bijscholen van het verplegend personeel, waar overigens ook financiën voor gereserveerd zijn in het transitiebudget voor HNO.
Een ander belangrijk punt dat Saleh aansnijdt, is de relatie met de leveranciers van medicijnen en andere medische middelen. ,,De relatie is uiterst slecht omdat Sehos grote schulden heeft. Sommige leveranciers raken daardoor ook in de financiële problemen en kunnen de benodigdheden niet voorfinancieren en op voorraad inkopen. Deze relatie moet zo snel mogelijk verbeterd worden, want ook hierdoor is in het verleden soms gekozen voor het medisch uitzenden van patiënten omdat operaties geen doorgang konden vinden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.