Van onze redactie
Willemstad - CliniClown Ola, oftewel Yolanda Faneyt, bezoekt een zwaar zieke dame met dementie. Een grote lach verschijnt op haar gezicht. ,,Ze schiet elke keer meteen keihard in de lach. Prachtig toch? Haar plezier geeft mij vleugels.”
Een decennium geleden begon Faneyt met één collega en beginhulp vanuit Nederland bij het opstartende CliniClowns Curaçao. Op de website van CliniClowns Nederland is er aandacht voor de goed lopende organisatie op Curaçao.
Dit is in het kader van een project van CliniClowns Nederland om meer bekendheid te geven aan clownsorganisaties waar Nederland contact mee heeft. Inmiddels zijn veel van de clownsorganisaties buiten Nederland geïnterviewd en worden de blogs een voor een gepubliceerd.
Hieronder het artikel over Stichting Cliniclowns Curaçao: ,,Het was, ondanks regelmatige trainingen van de collega’s uit Nederland, echt een sprong in het diepe. Door alle ervaring hebben we inmiddels meer diepgang gekregen. Ik ben echt trots op wat we hier hebben bereikt.” Zo wordt Faneyt aangehaald.
CliniClowns Curaçao bestaat volgend jaar tien jaar. Met vijf clowns in dienst is het een kleine organisatie. De clowns spelen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en in vier instellingen op het eiland.
Nu bijna 10 jaar later is CliniClowns Curaçao uitgegroeid tot een stevige organisatie. ,,Die financieel stabiel is, en met vijf clowns in dienst”, aldus Marloes van Rooijen. Zij is sinds ruim twee jaar op het kantoor aan de Santa Rosaweg de spin in het web. Marloes onderhoudt contacten met de clowns, met de instellingen, regelt clownstrainingen en haalt donateurs binnen. ,,Iedereen kent ons hier nu”, zegt ze. ,,We hebben hier maar één algemeen ziekenhuis, maar vanuit instellingen komen zelfs te veel aanvragen voor onze capaciteit.”
Naast de omvang van de organisatie - CliniClowns Nederland heeft zo’n zeventig clowns in dienst - zijn er meer verschillen: behalve voor zieke en gehandicapte kinderen spelen de clowns op het eiland voor demente ouderen. Dan is muziek vaste prik, lacht Yolanda Faneyt. ,,We zijn nu eenmaal swingende clowns. Muziek opent de harten. We zingen liedjes maar we dansen ook met ze, dat vinden ze prachtig.”
Inhoudelijk is het werk op Curaçao hetzelfde, stelt ze. ,,Elke dag is voor élke clown een nieuw avontuur. Je kunt je voorbereiden wat je wil, maar het gaat om wat er op het moment zelf op je af komt, dat is universeel. Het mooiste is als een verdrietig kind zich toch opent bij een bezoekje en misschien zelfs meegaat in het spel. Het is zo mooi om kinderen in alle ellende en pijn een fijn moment te bezorgen en daardoor de ouders ook even op te fleuren. Dat is echt onbetaalbaar.” Aldus het artikel op de website van CliniClowns Nederland:
www.cliniclowns.nl/blog/verhalen/muziek-opent-de-harten