Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad – Sarah V. Ribeiro, studente aan de International School van Curaçao, heeft onlangs de wedstrijd gewonnen voor een volledige beurs van de United World Colleges (UWC); de wereldwijde educatiebeweging die mensen vormt om naties en culturen duurzaam te verenigen voor vrede in de toekomst.
Deze organisatie heeft zeventien vestigingen over de hele wereld. Ribeiro zal haar studie volgen in Bosnië-Herzegovina. Zij is het derde kind van dezelfde familie op Curaçao die deze internationale competitie wint. Haar zussen wonnen ook deze prestigieuze competitie: vijf jaar geleden was het de oudste zus van Ribeiro, Mikayla, die haar studie in Maastricht, Nederland volgde en twee jaar geleden was het de andere zus Elizabeth, die haar studie in India deed.
De huidige UWC-voorzitter is koningin Noor van Jordanië. De koningin heeft tot aan zijn dood in december 2013 de voorzittersrol gedeeld met de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Voormalige UWC-voorzitters zijn ook Lord Mountbatten (1967-1978) en Prins Charles (1978-1995).
United World Colleges werd in 1962 opgericht toen Atlantic College in Zuid Wales in het Verenigd Koninkrijk zijn eerste studenten kreeg. Op het moment dat de Koude Oorlog op zijn piek was, was het doel van de UWC om jongeren uit verschillende naties samen te brengen om als ‘kampioenen van vrede’ samen te werken door middel van een opleiding die gebaseerd was op gedeeld leren, samenwerking en onderling begrip.
Het onderwijsconcept van de UWC was gebaseerd op ideeën van de Duitse opvoedkundige Kurt Hahn, een van de oprichters van de UWC-beweging. Hahn geloofde dat school een voorbereiding voor het leven zou moeten zijn, niet alleen voor de universiteit, en dat onderwijs de leerlingen zou moeten helpen om veerkracht te ontwikkelen en het vermogen om mislukking en succes te ervaren.
Hahn werd in 1958 tijdens een conferentie bij het NATO Staff College geïnspireerd door de samenwerking die hij ondervond van voormalige tegenstanders uit de Tweede Wereldoorlog. Hij dacht dat als jongeren uit de hele wereld samen zouden worden opgevoed, toekomstige conflicten konden worden voorkomen. Uit het geloof in de kracht van het onderwijs is de UWC-beweging zoals we die tegenwoordig kennen, geboren. Sindsdien is de UWC toegewijd aan het geven van een uitdagende en transformerende opleidingservaring aan studenten, om hen te inspireren agenten van positieve verandering te worden en een vredige en duurzame toekomst te creëren.