Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het drinkwater op de ABC-eilanden is veilig. Op Sint Maarten is het drinkbaar, maar wordt reizigers aangeraden om fleswater te drinken en op Sint Eustatius en Saba kan het water beter niet uit de kraan worden gedronken. 


waterDat schrijft Danja Koeleman in een artikel voor Nu.nl. Zij zocht voor de Nederlandse nieuwssite uit waar het drinkwater veilig is en hoe het komt dat het water in sommige landen vies smaakt. Aqualectra heeft het artikel gedeeld op de Facebookpagina. ,,Het drinkwater op Curaçao is veilig en heeft goede bacteriologische verhoudingen. Het drinkwater bevat geen chloor, het is zacht, heeft bijna geen calcium en het is geur- en smaakloos”, zo staat op de website www.waterinhetbuitenland.nl waar Koeleman in haar artikel naar verwijst. De site geeft de reiziger naar het eiland nog als ‘weetje’ mee dat het leven op Curaçao gezond is, ‘niet alleen door de zeelucht en het gezuiverde drinkbaar water maar ook door de producten van het land’. Ook het leidingwater van Aruba en Bonaire is veilig om te drinken en heeft ‘een prima smaak’. Het water uit de kraan op Sint Maarten en Sint Eustatius is weliswaar te drinken, maar de website raadt aan water in flessen te kopen. Voor Saba is het advies aan de toerist klip en klaar: ‘kraanwater is niet drinkbaar, gebruik flessenwater’.
In haar artikel voor Nu.nl legt Koeleman uit hoe water besmet kan raken met ziekteverwekkers. Dat kan via het rioolwater, maar ook bijvoorbeeld doordat drinkwaterdistributienetwerken ‘vaak lek zijn’. ,,Als er geen druk op het net staat, kan er vanuit de omgeving verontreiniging in het net komen”, zegt Gertjan Medema, hoogleraar Water en gezondheid aan de TU Delft in het artikel. Medema noemt de legionellabacterie die vooral voorkomt in warmwatersystemen van onder andere hotels als gevaar voor de gezondheid. Net als de poepbacterie kan iemand die besmet is geraakt daardoor last krijgen van diarree. De variant op de legionellabacterie, de Legionella pneumophilia, is gevaarlijker en kan een chronische longaandoening tot gevolg hebben. Om eventuele bacteriën in het drinkwater te voorkomen, wordt in veel landen chloor toegevoegd, schrijft Koeleman. ,,Het water is daardoor drinkbaar, maar wel minder lekker dan wij in Nederland gewend zijn.”
In landen zoals Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland is het drinkwater over het algemeen van goede kwaliteit, zo concludeert Nu.nl op basis van adviezen van onder andere de ANWB. Maar de reiziger moet in Frankrijk en Italië wel opletten. Daar kan een bordje met ‘eau non potable’ of ‘acqua non potabile’ hangen als het water niet geschikt is om te drinken. Heel wat anders dan in Indonesië waar het leidingwater moet worden ‘gekookt, gefilterd of gedesinfecteerd’ voor gebruik.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.