Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Hartje Punda wordt ontsierd door opvallend grote leegstand. ,,Het resultaat van zeven magere jaren, sinds 10-10-‘10,” zegt Raygen Zuiverloon, directeur van Downtown Management Organization (DMO). Het is nog altijd geen vetpot voor winkeliers.
Economische achteruitgang, toeristen die minder uitgeven, concurrentie van duty free shops op de airport, shoppen via internet, steeds meer winkelunits buiten de stad en, gerekend naar het aantal inwoners van Curacao, een veel te groot, en niettemin nog steeds groeiend aantal winkel- en kantoorpanden op het eiland. Het aantal uitdagingen voor Punda is legio, aldus de directeur van DMO. Om er direct aan toe te voegen: de reeks regeringswisselingen in de afgelopen zeven jaar. ,,Zoveel ministers… Telkens hebben we weer hetzelfde gesprek gevoerd, en elke keer kwam er van de gemaakte afspraken weinig terecht.”
Gebrek aan continuïteit van beleid is moordend voor het imago van de stad, concludeert Zuiverloon. ,,Laten we hopen dat de huidige regering aanblijft, minstens vier jaar, zodat we kunnen bouwen aan de toekomst van onze binnenstad.” De eerste gesprekken met minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling, overleg met medewerkers van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, en met Financiën zijn zeer positief verlopen, aldus de DMO-directeur, die hoopt dat de plannen van jaren nu echt uitgevoerd kunnen worden. ,,Het voornaamste is ervoor te zorgen dat de woonlagen boven de winkels bewoond worden. Verhuur van de appartementen, voor korte of lange termijn, eventueel aan studenten, of toeristen, brengt leven in de stad. Tevens moet er meer horeca komen, en dan vooral een meer divers aanbod. Dat trekt mensen naar de stad, niet alleen toeristen, vooral het Curaçaose publiek.”
Zuiverloon droomt van een binnenstad die er ‘gelikt’ uitziet. ,,Het is niet zo dat er de afgelopen jaren niets is gedaan”, zegt hij. ,,Maar waar het aan ontbreekt, is continuïteit van het onderhoud. En van initiatief. Zo zouden er in de stad ondergrondse afvalbakken moeten zijn, in plaats van dat die bakken het straatbeeld ontsieren.” Hij wijt het gebrek aan daadkracht aan de wisseling van de wacht op regeringsniveau. De stad is nu eenmaal niet van een minister afhankelijk, maar van alle bewindslieden, zegt hij. ,,Alleen als er op overheidsniveau wordt samengewerkt, kan ons plan van aanpak succes hebben.”
Er moet nog veel gebeuren om de historische binnenstad, die op de Werelderfgoedlijst staat, weer levendig en verdienstelijk te maken, zo stelt hij vast. ,,Stadsontwikkeling is een ‘journey’ en voor Punda geldt dat niet anders.”
De Raad van Ministers heeft goedkeuring verleend aan het Managementplan van Historisch Willemstad. In het Strategisch Toeristisch Masterplan 2015-2020 wordt de ontwikkeling van de binnenstad prominent vermeld. Een stimuleringsmaatregel nodigt uit om te investeren in de panden van de binnenstad. ,,De bouw van de tweede megapier is een troef voor de stad”, zegt Zuiverloon. ,,En de verkoop van het Plaza Hotel en Kura Hulanda biedt nieuwe kansen.”
DMO hoopt in de binnenstad een belastingvrije zone te kunnen realiseren, opdat Punda kan concurreren met duty free shops. ,,Nu is er sprake van oneerlijke concurrentie.” De binnenstad, vindt de organisatie, ‘moet gekoesterd worden’. Zuiverloon: ,,We hebben een prachtige binnenstad. En we weten wat we moeten doen om ervoor te zorgen dat die nog mooier wordt. Daar kunnen we lang en kort over praten, wat telt is: doen. Nu actie ondernemen. We moeten het heft in eigen handen nemen en zorgen dat op de laatste zeven magere jaren zeven vette jaren volgen.”