Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fundashon Gerrit Schotte verloot op 1 september drie vakanties. Wie mee wil dingen, kan een lot kopen bij het kantoor van MFK, de partij waarvan Schotte de leider is. ,,Droom niet langer over een cruisereis. Fundashon Gerrit Schotte maakt jouw droom werkelijkheid”, klinkt een enthousiaste stem in het filmpje op Facebook waarin de fondsenwerving wordt aangekondigd.
,,Kom langs en trek een lot en doe mee met de trekking op 1 september”. De loten kosten 12,50 gulden per stuk.
De deelnemer aan de loterij maakt kans op ‘drie fabuleuze reizen’, aldus de stichting. De eerste prijs is een cruise van zeven dagen naar Alaska, de tweede prijs is een zevendaagse cruise door het Caribisch gebied en de derde prijs drie nachten in een hotel in Miami. Alle drie de prijzen zijn inclusief ticket.
Dat Schotte en zijn partij MFK op deze manier een fundraising houden, is niet nieuw. Vorig jaar werd er in april al een auto verloot en op 29 september, vlak voor de verkiezingen, zouden deelnemers aan de loterij zelfs kans maken op een huis. Dat leidde tot vragen van de PAR-fractie aan toenmalig minister van Justitie, Nelson Navarro (PAIS). Armin Konket, toen Statenlid en nu minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) voor de PAR, uitte in juli 2016 in een brief aan Navarro kritiek op het feit dat de stichting de fundraising toen ‘een donatie met kans op winnen van een auto’ noemde in plaats van een loterij.
Ook tijdens de zaak Babel, waarin Schotte en zijn levenspartner Cicely van der Dijs verdachten zijn, kwam fondsenwerving voor politieke partijen aan de orde. ,,Het is toegestaan zolang de fundraising transparant is en het geld rechtstreeks bij de politieke partij terechtkomt”, zei het Openbaar Ministerie in het kader van die rechtszaak. Schotte en Van der Dijs werden op 21 juli ook in Hoger Beroep veroordeeld. Schotte kreeg drie jaar gevangenisstraf opgelegd en mag zich vijf jaar lang niet verkiesbaar stellen omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Van der Dijs werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Beide zijn in cassatie gegaan en eisen vrijspraak.