Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een alternatief ‘vlekkenplan’ dat stichting Carmabi in het verleden heeft opgesteld voor de ontwikkeling van het nog ongerepte Oostpunt, privé-eigendom van de Curaçaose familie Maal, blijkt een bron van veel verwarring.
Aan de ene kant wijst de kaart ‘Alternative Development Scenario for Oostpunt’, waar ook nu nog op de website van Carmabi naar wordt verwezen, wel degelijk op het bestaan van een ‘eigen’ ontwikkelingsplan. Anderzijds zegt Carmabi-directeur Paul Stokkermans dat er helemaal geen eigen plan is, maar dat zijn collega-directeur Mark Vermeij dit heeft ‘ingetekend’ in bestaande voorstellen van landeigenaar Willy Maal.
In het ‘vlekkenplan’ van Carmabi is er behalve de wens voor een groot Nationaal Park, óók ruimte voor behuizing (zowel dunbevolkt als dichtbevolkt), zelfs voor meervoudige toeristische ontwikkeling en op die door Carmabi gepresenteerde kaart is eveneens een vliegveld ingetekend.
Oostpunt-eigenaar Maal stelde in een ingezonden brief vrijdag in het Antilliaans Dagblad dat Carmabi hem in het verleden via diverse tussenpersonen had benaderd voor verkoop van zijn bezit en dat de stichting zelf ook een eigen ontwikkelingsplan heeft. In de middagkrant <I>Amigoe<I> van diezelfde dag reageerde Carmabi-directeur Stokkermans dat Carmabi helemaal ‘geen eigen plannen voor de ontwikkeling van Oostpunt heeft’.
De suggestie van een vliegveld noemde Stokkermans ‘absurd’, hoewel het dus aantoonbaar onder de benaming ‘Airstrip’ voorkomt op de genoemde kaart ‘Alternative Development Scenario for Oostpunt’ van Carmabi. Deze kaart werd in september 2014 ook door Carmabi beschikbaar gesteld voor publicatie in de Amigoe; dat gebeurde onder de kop ‘Carmabi maakt eigen vlekkenplan voor Oostpunt’. De kaart zou enige tijd op de website van Carmabi hebben gestaan.
Op de website staat momenteel nog wél een verwijzing naar het ‘alternative development scenario’ plus een nieuwe - veel simpelere - kaart die nu nog slechts twee hoofdgebieden weergeeft: naast een (kleiner deel voor) ‘conservering’ een (veel groter deel voor) ‘smart development’.
Het fijne weet Stokkermans er zelf niet van en verwijst voor vrijwel elke vraag naar Vermeij, die echter onbereikbaar in het buitenland zit. Stokkermans: ,,Carmabi wil helemaal niet Oostpunt of delen daarvan voor zichzelf aankopen of beheren of ontwikkelen. Carmabi wil alleen dat het deel van Oostpunt, 30 tot 40 procent, aan de zuidkust tot aan de watershed grenzend aan het koraalrif niet zal worden ontwikkeld ter bescherming van het rif.”