Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het terugleveren van stroom moet niet het uitgangspunt zijn bij de aanschaf van zonnepanelen. Bedrijven en particulieren zouden alleen hun elektriciteitsverbruik overdag moeten dekken met zonne-energie.

zonnepanelen
Dat zegt Aqualectra-directeur Darick Jonis naar aanleiding van de rechtszaak die de Vereniging voor Duurzame Energie heeft aangespannen tegen het Land Curaçao. De leden van de vereniging vinden de 25 cent per kilowattuur (kWh) die zij van Aqualectra krijgen voor de stroom die zij aan het net leveren te weinig. Ook zou de hoogte van het tarief voor lange termijn moeten worden vastgesteld.
Maar volgens Jonis vergelijkt de vereniging het tarief dat Aqualectra vergoedt voor de overproductie van zonne-energie onterecht met het eindtarief dat consumenten betalen. Dat is op opgebouwd uit vaste kosten en productiekosten en is inderdaad 50 cent per kilowattuur. Maar de eigenaren van zonnepanelen moeten de vaste kosten niet meerekenen, omdat het utiliteitsbedrijf daarop niet bespaart. Jonis: ,,Ook iemand die zonnepanelen gebruikt, heeft ons net ’s avonds nodig om zijn airco te laten draaien en moet dus bijdragen aan de vaste kosten die wij maken.” Aqualectra koopt de zonne-energie die bedrijven en particulieren niet zelf gebruiken voor 25 cent per kWh terug en dat is meer dan de 18 cent per kWh die er aan productiekosten (18 cent per kWh) wordt vermeden.
Dat het tarief voor teruggeleverde energie jaarlijks kan worden herzien is belangrijk, omdat de productiekosten voor een belangrijke deel worden bepaald door de prijs van brandstof die moet worden ingekocht. ,,Dat berekenen we door in het tarief dat wij aan derden betalen voor de overproductie van zonne-energie”, zegt Jonis. ,,Anders zou een groot deel van de consumenten zwaarder worden belast omdat 700 klanten met zonnepanelen, dat is 1 procent van ons bestand, extra voordeel krijgen. Ons standpunt is dat het bezit van zonnepanelen niet ten koste mag gaan van derden die geen zonne-energie leveren.” Volgens Jonis heeft de overheid in 2012 ‘een bewuste keuze gemaakt door subsidie te verlenen voor de aanschaf van zonnepanelen’. ,,Om een investering hierin aantrekkelijker te maken en te stimuleren. Dat werd dus gedragen door de hele bevolking. Daar is men later van afgestapt.”
Jonis vindt dat de consument weloverwogen moet beslissen over de capaciteit van het systeem dat voor het opwekken van energie uit zonnestralen wordt aangeschaft. ,,Men moet niet willen terugleveren, maar alleen het dagverbruik willen dekken met zonne-energie. Een supermarkt bijvoorbeeld kan veel profijt hebben van zonnepanelen als overdag geen gebruik wordt gemaakt van ons net, maar alleen ’s avonds.” Groene energie is een keuze, vindt de Aqualectra-directeur. ,,Het kan rendabel zijn, maar dat moet niet het uitgangspunt zijn.”
Wie beslist om helemaal geen gebruik te maken van het elektriciteitsnetwerk en de infrastructuur van Aqualectra komt niet goedkoper uit. Jonis: ,,Dat kan met een eigen accu, maar is wel duur. En dan ook verdien je de investering in acht tot tien jaar weer terug. Dat blijkt uit berekeningen van instanties wereldwijd.”
Op pagina 9
Verkoop zonnepanelen stagneert


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.