Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De lionfish of koraalduivel (Pterois volitans), een roofvis met giftige stekels, heeft zijn jachtgebied van het koraalrif naar de diepte uitgebreid. Dit is vastgesteld door onderzoekers van de University of Washington en het Smithsonian Instituut.
Het roofdier beweegt zich buiten bereik van duikers die in het Caribisch gebied op lionfish jagen om te voorkomen dat deze niet-inheemse soort, die in de Cariben geen natuurlijke vijanden heeft en een gevaar vormt voor vele tropische vissoorten, zich explosief kan voortplanten. ,,De lionfish laat zich niet uitroeien. We zien ons geconfronteerd met het feit dat dit roofdier een permanente bewoner is van de koraalriffen in het Caribisch gebied”, zegt Luke Tornabene, als ichtyoloog verbonden aan het Burke Museum of Natural History and Culture in Seattle. ,,Het is te hopen dat andere vissoorten snel door hebben dat de lionfish een roofdier is. Uit onderzoek blijkt vooralsnog dat sommige vissen een gemakkelijke prooi zijn voor de lionfish.”
Wetenschappers ontdekten dat de lionfish het in dieper gelegen delen van het rif vooral gemunt heeft op een tot nog toe onbekende vissoort, die de naam Palatogobius indendius (‘ember goby’) heeft gekregen. Tijdens tochten met de onderzeeër van het Curaçao Sea Aquarium is deze grondel met feloranje streep in scholen van circa honderd exemplaren gespot. Dit is bijzonder voor een grondel, omdat dit type vissen gewoonlijk dicht bij de bodem leeft, een camouflagekleur heeft en zich individueel verschuilt. Zowel door zijn opvallende kleur als door samenscholing is de ember goby een gemakkelijke prooi voor de lionfish.
Vanuit de onderzeeër filmden de wetenschappers hoe een lionfish de school ember gobies langzaam naderde, in een hoek dreef, aanviel en verscheidene exemplaren doodde. De lionfish gebruikte daarbij tactieken die veel vissen niet kennen, zoals het schieten met waterstralen en het maken van een brullend geluid.
De wetenschappers houden rekening met de mogelijkheid dat de lionfish verder afdaalt, tot 250 meter diepte. De vrees is dat de roofdieren zich daar tegoed doen aan soorten die voor wetenschappers nog onbekend zijn, en die mogelijk door lionfish uitgeroeid worden nog voordat de wetenschap deze dieren in kaart kan brengen. ,,Deze laatste studie in de Cariben wijst erop, dat dit het geval is”, aldus Tornabene.
Terwijl koraalriffen wereldwijd worden bedreigd door klimaatverandering, vervuiling, ziekte, kustbebouwing en door overbevissing, dienen de dieper gelegen delen van de oceaan als een toevluchtsoord voor verscheidene vissoorten. De aanwezigheid van een roofdier als de lionfish in die contreien kan een bedreiging vormen voor het ecologisch evenwicht. De lionfish, die vermoedelijk begin jaren negentig vanuit een aquarium in Florida in de Caribische Zee terecht is gekomen, heeft in deze regio geen natuurlijke vijanden. Van origine hoort de lionfish thuis in de Indische Oceaan.