Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Een onderzeeboot van de Koninklijke Marine kwam gistermiddag aan in de haven. Het betreft de Zr.MS. Zeeleeuw, een onderzeeboot van de Walrus-klasse.
De Zeeleeuw is in het Caribisch gebied voor een oefening met eenheden van het Korps Mariniers.
De Koninklijke Marine beschikt over vier onderzeeboten van de Walrusklasse en zij behoren tot de modernste conventionele, niet-nucleaire onderzeeboten ter wereld. Ze onderscheiden zich door hun relatief beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen ze ook vanuit ‘ondiep’ water inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren. Naast het ongemerkt verzamelen van inlichtingen met hun eigen sensoren, hebben de schepen andere (hoofd)taken: ze zijn doelschip voor oefeningen met fregatten en helikopters; ze zijn uitvalsbasis van special eenheden; ze sporen vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen op en vallen ze eventueel aan.
Ook bij het afdwingen van internationale sancties kunnen onderzeeboten een grote bijdrage leveren. Zo hielp Zr.Ms. Dolfijn voor de kust van voormalig Joegoslavië bij het handhaven van een handelsembargo tijdens de Navo-operatie Allied Force. Dit door ongezien inlichtingen te verzamelen over het scheepvaartverkeer.
Onderzeeboten van de Walrusklasse hebben bijzondere stealth-eigenschappen. Eenmaal ondergedoken zijn ze onzichtbaar, vrijwel geluidloos en daardoor zeer moeilijk op te sporen door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten. De onderzeeboten kunnen lange tijd onder water blijven en hun opdracht uitvoeren.
Een onderzeeboot van de Walrusklasse heeft 55 bemanningsleden. Om aan boord van een onderzeeboot te kunnen werken, hebben ze een aantal zware keuringen en tests ondergaan. Aan boord krijgen ze een trainingsprogramma waarbij elk bemanningslid de onderzeeboot moet kennen, van kok tot commandant. Degenen die slagen voor het eerste deel van deze training krijgen het felbegeerde onderzeedienstinsigne ‘de flipper’.