Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Curaçao International Financial Services Association (Cifa) organiseerde onlangs een lunchbijeenkomst in het Avila Beach Hotel. Aanwezig waren verschillende mensen werkzaam in de financiële sector, die konden rekenen op presentaties van Justus Martens van het Curaçao Growth Fund en René Römer van de DCSX.
Martens begon zijn presentatie voor de overvolle zaal met de vraag of Curaçao zich op een kruispunt bevindt. Veel mensen denken dat 2019 het laatste jaar is van de offshore sector, en vrezen de effecten van de globalisatie van de financiële ethiek, van politieke instabiliteit, van de digitale economie en van klimaatverandering. Maar is dat terecht? ,,Of is iedere dag gewoon een andere dag in een leven vol verrassingen?” zo vroeg Martens.
Vervolgens presenteerde hij de andere kant: ,,Veranderingen en uitdagingen zijn een gegeven; altijd. Het is slechts een kwestie van aanpassen. Curaçao heeft andere belastingmogelijkheden, zal nieuwe regelgeving naleven, haar e-zones uitbreiden, en meer windmolens en parken met zonnepanelen bouwen.”
Het is volgens de directeur en partner van Curaçao Growth Fund onze taak om het beste uit Curaçao te halen; uit haar positie binnen het Koninkrijk en de EU en uit de talloze entrepreneurs op het eiland. Economische ontwikkeling is heel goed mogelijk, maar daarvoor is wel kapitaal vereist. ,,Ideeën en een trackrecord zijn niet genoeg; investeringen zijn nodig, gefinancierd door eigen en vreemd vermogen. Financiering moet van de banken komen, de institutionele investeerders of de publieke markt. Eigen vermogen kan verdiend worden of verkregen van verschillende typen investeerders.” Het verkrijgen van eigen vermogen is niet gemakkelijk op Curaçao, aldus Martens, die zelfs spreekt van een enorme bottleneck: de lokale banken zijn conservatief en de lokale kapitaalmarkt is nu pas groeiende. ,,Dit betekent dat de economische groei van Curaçao tot dusverre geen verrassing is en eigenlijk - gezien het gebrek aan vermogen - ook geen slecht resultaat.”
In OECD-landen lenen de banken meer en financieren investeerders door middel van obligaties. Belangrijker is, zo kaartte Mertens aan, dat institutionele investeerders en het publiek investeren in het eigen vermogen van kleine en grote bedrijven. Dit gebeurt onder andere in de vorm van ‘private equity’-fondsen of via de effectenbeurs. Het niet beschikken over private equity of kapitaalmarkten is een hindernis voor economische ontwikkeling en groei, zo meent de directeur van Curaçao Growth Fund. Verschillende economieën van kleine eilanden hebben te maken met deze hindernis en realiseren nauwelijks groei. ,,Maar Curaçao is een van de weinige kleine landen die deze hindernis kunnen verwijderen: het eiland is gezegend met een sterke en professionele pensioensector en een goed ontwikkelde financiële sector. Het enige dat is vereist is visie, toewijding en lef. En het besef dat er geen alternatief is.”
Aan het einde van zijn presentatie had Martens een boodschap voor de financiële sector van Curaçao: ,,Steun belangrijke nieuwe kapitaalmarktinitiatieven. Verwar voorzichtigheid niet met passiviteit (geen beslissing is ook een beslissing). Wees een katalysator voor groei, ontwikkeling en innovatie en reik een helpende hand aan goede lokale bedrijven en ondernemers om hun volledige potentieel te bereiken.”
Römer van de Dutch Caribbean Securities Exchange (DCSX) blikte tijdens zijn presentatie terug op de geschiedenis van de beurs en vertelde hoe deze alternatieve financiële mogelijkheden creëert voor de lokale markt, en tegelijkertijd de internationale markt dient door internationale bedrijven naar Curaçao te halen.
,,Financiële instanties, bedrijven en individuen op Curaçao hebben inactieve spaarcenten die niet terug worden geïnvesteerd in de Curaçaose economie”, zo legde Römer uit. ,,Ze zitten op lokale en buitenlandse investeringsrekeningen en genereren een zeer laag rendement.” Het doel van DCSX is om een transparant platform aan te bieden waar deze inactieve spaarcenten kunnen worden verbonden aan initiatieven/bedrijven op Curaçao om de investeerders zo een hoger rendement te bieden en tegelijkertijd de Curaçaose economie te helpen groeien. Opmerkelijk is dat juist Building Depot Member Services, waarin het Curaçao Growth Fund participeert, het eerste lokale bedrijf is dat obligaties heeft geplaatst via de DSCX.