Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Voormalig MFK-minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin, momenteel in Venezuela in handen van Interpol in afwachting van zijn uitlevering aan zijn geboorteland Curaçao, was en blijft verdachte in het zogeheten Passaat-strafonderzoek.
Jamaloodin, die verdachte is in een reeks zaken heeft - naar nu blijkt - geprobeerd achter de schermen, althans achter de gesloten deuren van de rechter-commissaris, onder de verdenking van ‘valsheid in geschrifte’ als bewindsman uit te komen. Het betreft het antedateren van een Ministeriële Beschikking (MB) met betrekking tot de invoering van de fiscale inkeerregeling.
De behandeling vond onlangs plaats, vlak voor de verkiezingen. Zijn advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Everett Wilsoe wilden stopzetting van de zaak tegen hun cliënt. Jamaloodin zou niet langer moeten gelden als verdachte. Hij zou zich volgens hen niet schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit en ook is de zaak al weer van vijf tot zes jaar geleden.
Het Openbaar Ministerie (OM) geeft aan dat Jamaloodin naar Venezuela was gevlucht en dat de Venezolaanse autoriteiten juist onder meer in verband met Passaat was verzocht hem te laten aanhouden voor uitlevering en dagvaarding. De oud-bewindsman van het kabinet-Schotte (2010-2012) is verder ook verdachte in de zaak Germanium (ook wel Divi Divi, in verband met verduistering van subsidiegelden), en Maximus (naar de opdrachtgevers van de moord op PS-politicus Helmin Wiels in mei 2013).
De zaak Bientu waarin zijn halfbroer, loterijbaas Robbie dos Santos, al is veroordeeld, heeft verwantschap met Passaat. Het antedateren van de inkeerregeling in 2011 was nodig om alsnog zo gunstig mogelijk af te rekenen over de ontdekte miljoenen aan ontdoken belastingen. De verdenking is valsheid in geschrifte in de hoedanigheid van minister. Uit de archieven blijkt dat Jamaloodin in augustus 2012, toen hij nog bewindsman was in het kabinet-Schotte, is verhoord door justitie.
Na maanden ondergedoken te zijn geweest werd Jamaloodin in maart in Valencia in de boeien geslagen. Het OM in Willemstad liet weten dat dit is gebeurd in verband met gepleegde ambtsdelicten. Alles wijst erop dat de verdachte weigert mee te werken aan zijn uitlevering. Daarom kan het OM de vervolging niet voortzetten en afronden.
De rechter-commissaris heeft besloten Jamaloodin, die zelf wegens detentie in Venezuela niet kon verschijnen maar werd vertegenwoordigd door zijn twee raadslieden, niet-ontvankelijk te verklaren. Hij blijft daarmee verdachte in de zaak Passaat, alsmede in de andere strafonderzoeken.