Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Carmabi analyseert de schade die bouwmaatschappij BAM heeft aangericht aan het koraal voor de kust van Otrobanda. BAM zelf doet intern onderzoek naar wat er mogelijk mis is gegaan tijdens de bouw van de tweede Megapier.


koraalDat zegt Hugo de Castro, directeur van Curaçao Ports Authority (CPA), opdrachtgever van het project. ,,Alles duidt erop dat de schade is ontstaan door toedoen van BAM”, zegt De Castro. Hoeveel koraal op welke manier is beschadigd, moet uit onderzoek blijken. ,,We willen weten of herstel mogelijk is en er in ieder geval voor zorgen dat iets dergelijks niet nog eens gebeurt.”
Duikers ontdekten eerder deze week dat het koraalrif was beschadigd ten westen van de plek waar de pier voor cruiseschepen wordt gebouwd. Marc Vermeij, directeur van de stichting Caribbean Research and Management of Biodiversity (Carmabi), zegt dat het gaat om een gebied van 542 meter lang en gemiddeld 50 meter breed. Daarbinnen zijn delen van het koraalrif ‘gewond geraakt’ of helemaal verwoest. De grootste schade is waarschijnlijk door het slepen van een anker veroorzaakt. Vermeij: ,,Maar er zijn ook hele kolonies losgeslagen en naar grotere diepten gezonken. Ze zijn van het rif gerold en liggen op hun kant of los, alsof er niets aan de hand is.” Carmabi brengt de schade in kaart. Gisteren hebben duikers foto’s gemaakt van het getroffen gebied. Vermeij denkt komend weekeinde op basis van een analyse van de beelden een rapport klaar te hebben.
De bouw van de Megapier gaat ondertussen door. De Castro: ,,BAM zal nu verder gaan met werkzaamheden waarbij er geen risico is voor beschadiging van het koraal. We moeten dat zodanig managen dat er geen vertraging ontstaat, want de pier moet in november klaar zijn. Daarover zijn al afspraken gemaakt met cruisemaatschappijen.”
Dat het rif gevaar kon lopen tijdens de bouw van de tweede Megapier was verwacht. Ter compensatie van mogelijke schade in ongeveer 400 meter met beschermd koraalrif, besloot de vorige regering dat er een 20 kilometer lang onderwaterpark moet komen voor de zuidkust, grofweg van Caracasbaai tot en met Oostpunt. Maar de schade die nu is aangericht, lijkt buiten dat gebied van 400 meter te liggen. De Castro: ,,Meer naar het westen. Dat moet in kaart gebracht worden en worden vergeleken met de grens die geldt voor de bouwvergunning.”
De zaak is ook in Nederland nieuws, het <I>NOS Journaal<I> besteedde gisteren aandacht aan de zaak. BAM schrijft in een schriftelijke verklaring: ,,BAM onderzoekt de omvang van de schade aan het koraal en het verband met onze werkzaamheden. Als blijkt dat de schade veroorzaakt wordt door onze werkzaamheden, zullen we kijken wat we eraan kunnen doen.” Of het beschadigde rif hersteld kan worden, is de vraag. Duikers zullen de komende dagen koralen terug en rechtop zetten. ,,Dan moeten we op lange termijn kijken wat er gebeurt”, aldus Vermeij.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.