Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Nadat de regering-Koeiman eind januari een overbruggingskrediet van 33,3 miljoen overeenkwam met Insel Air leek de financiële situatie van de luchtvaartmaatschappij al snel te verbeteren. Maar de onverwacht hoge kosten door het wegvallen van de MD-toestellen gooiden roet in het eten.
Dat blijkt uit de presentatie die oud-premier Etienne Ys als voorzitter van de Commissie van Wijzen gisteren in de Staten gaf. Omdat de MD’s door de Arubaanse autoriteiten aan de grond werden gehouden moest Insel toestellen inhuren bij andere maatschappijen. Dat heeft veel geld gekost. Bovendien raakten vluchten vertraagd en moesten passagiers in hotels worden ondergebracht. Het vertrouwen in de maatschappij was al niet geweldig maar kreeg een extra knauw toen het Amerikaanse consulaat en de Nederlandse overheid hun ambtenaren verboden met de Curaçaose maatschappij te vliegen.
,,Gezien de ontwikkelingen heeft de overheid besloten om vaart te zetten achter het proces om een strategische partner te vinden”, zei Ys tijdens de Centrale Commissievergadering van de Staten die was aangevraagd door de PAR-fractie. Op 23 maart kon een Letter of Intent (LoI) worden ondertekend met Synergy Aerospace, moedermaatschappij van onder andere de Columbiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca. Inmiddels ligt er een concept voor een Heads of Agreement (HoA) dat de basis zal zijn om uiteindelijk te komen tot een ‘Share Purchase Agreement’; een overname van de aandelen van Insel Air door Synergy Aerospace. Zonder het overbruggingskrediet van de overheid was het nooit zover gekomen, benadrukt Ys nog maar weer eens, net zoals Eugene Rhuggenaath (PAR) als minister van Economische Ontwikkeling in het kabinet-Koeiman dat ook al verschillende keren liet weten. Ys: ,,Een luchtvaartmaatschappij moet in leven zijn, de vliegtuigen moeten vliegen, anders hebben andere partijen geen interesse.”
Want zo kritiek was de situatie op het moment dat de toenmalige directie van Insel Air International bij de Curaçaose overheid om hulp vroeg. Zonder financiële steun zou het bedrijf van de ene op de andere dag moeten sluiten. ,,Insel kon simpelweg niet verder zonder dat overbruggingskrediet van de overheid”, zegt Ys. Met zijn commissie beveelt hij de regering aan om de gevraagde hulp te geven, ook al gaat het hier om een particuliere onderneming. Tegelijkertijd moet een duurzame oplossing gevonden worden om de connectiviteit tussen de eilanden te garanderen.
Anders dan in het geval van een doorsnee particulier bedrijf zou een faillissement van Insel Air ernstige economische en sociale consequenties hebben voor Curaçao. ,,Niet alleen de banen van ruim 600 medewerkers van de luchtvaartmaatschappij zelf zouden gevaar lopen, maar indirect nog eens 1.800 tot 2.800 banen. Hotels zouden bijna 100 miljoen aan inkomsten mislopen.”
Ys zet voor de aanwezige parlementariërs op een rijtje hoe het zo mis kon gaan met de lokale luchtvaartmaatschappij. De voorzitter van de Commissie van Wijzen noemt als belangrijke oorzaak de 100 miljoen dollar aan verkochte tickets die al jaren vast zit in Venezuela. ,,Dat heeft veel schade veroorzaakt. Het aantal vluchten op Venezuela werd afgebouwd, maar het verlies aan inkomsten kon niet worden gecompenseerd. De vluchten op andere bestemmingen leverden niet voldoende deviezen op.”

fokker


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.