Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het gerecht van Curaçao heeft de, in de surseance van betaling van Insel Air International bv gelaste, afkoelingsperiode met ruim een maand verlengd. Dat is gisteren door de rechter bepaald op verzoek van de bewindvoerder.
Op 14 maart was voorlopige surseance verleend met gelijktijdige afkondiging van een afkoelingsperiode van een maand. Dat wil zeggen dat in die periode elke bevoegdheid van derden tot verhaal op de boedel of opeising van goederen van Insel niet kan worden uitgeoefend, tenzij daarvoor machtiging is verkregen van het gerecht.
Bewindvoerder Rogier van den Heuvel heeft de rechter maandag verzocht om verlenging van de afkoelingsperiode. Zij motivering is, samengevat, dat door Insel Air sinds het verlenen van de surseance ‘gewerkt is aan kostenbeperking en stabilisatie’ en dat de periode van de verzochte verlenging van de afkoelingsperiode ‘zal worden benut om zo mogelijk afspraken te maken met uitwinningsgerechtigde crediteuren’. Zo staat te lezen in de beschikking van het gerecht.
Het verzoek van de bewindvoerder moet volgens de rechter ‘worden geacht in het belang te zijn van Insel Air en haar schuldeisers’. Daarom is het ook toegewezen en wel zodanig dat de verlenging is gelast tot en met 12 mei 2017.
Bij Insel Air is onder de vorige minister van Economische Ontwikkeling, Eugene Rhuggenaath (PAR), bij het in tranches beschikbaar stellen van een overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden aan het noodlijdende particuliere vliegbedrijf, een deels nieuw management aangesteld. Met de Canadees Gilles Filiatreault als interim-ceo en André Delger als cfo. Zij hebben als eerste een stabilisatieplan opgesteld, waar door de bewindvoerder ook naar wordt verwezen.
Voor Insel Air Aruba, dat verder in principe losstaat van Insel Air International op Curaçao maar wel dezelfde aandeelhouders heeft, lijkt de situatie minder perspectief te bieden. Ook daar werd de luchtvaartmaatschappij surseance verleend. En hoewel er nadien een plan is gepresenteerd aan de Arubaanse bewindvoerder Jeannot de Cuba, zou een financiële uitwerking daarvan ontbreken. Insel Aruba vliegt al tijden niet meer en betaalt ook al maanden geen lonen uit. Naar verluidt zou getracht worden tot verkoop over te gaan. Waarbij gedacht moet worden aan de vliegvergunning (AOC) en de landingsrechten. Deze nieuw aanvragen kan al snel een jaar duren.