Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dat het overbruggingskrediet van 33 miljoen van de Curaçaose overheid gepaard ging met de garantie dat er geen arbeidsplaatsen verloren zouden gaan bij Insel Air, klopt niet. Dat zegt deputy ceo Juni Sluis in reactie op uitlatingen van MFK-leider Gerrit Schotte op Facebook.

insell
Schotte richt zich op Facebook onder meer tot de 250 personeelsleden van Insel Air International op Curaçao die bericht hebben gekregen dat zij zijn ontslagen. Gisteren had de MFK-fractie overleg met een delegatie van de Insel-medewerkers. In de videoboodschap op Facebook adviseert Schotte de ontslagen personeelsleden om ‘als collectief juridische bijstand te zoeken’. ,,Teken niets en organiseer je”, luidt zijn advies. ,,Met de financiering van 33 miljoen zou het behoud van alle arbeidsplaatsen gegarandeerd worden. Dat was een leugen van de regering.”
,,Iedereen heeft recht op een mening, ook een politicus”, zegt Sluis. ,,Maar ik vind het wel erg dat zo’n ernstige gebeurtenis als het ontslag van mensen, wordt gebruikt voor een verkiezingscampagne. Dat je uit het verdriet van mensen politiek profijt probeert te trekken, dat vind ik gewoon schandalig.” Want van een baangarantie in verband met het overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden dat de overheid onder strikte voorwaarden aan Insel Air verleende, is nooit sprake geweest. Sluis: ,,We hebben altijd aangegeven dat er meer mensen moesten worden ontslagen. Dat was een logisch gevolg van de beslissing om te krimpen.”
Volgens Sluis heeft Insel Air zelf de getroffen medewerkers ook al geadviseerd om zo nodig juridische hulp te zoeken. ,,Maar wij zijn ervan overtuigd dat we conform de regels van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) handelen. Dat moet ook wel, anders wordt ons verzoek tot afvloeiing niet goedgekeurd door SOAW. Zo simpel is het.” Inmiddels hebben alle 250 medewerkers een brief gekregen waarin zij worden geïnformeerd over de afvloeiingsregeling.
In een persbericht ontkent Insel Air International de geruchten dat het bedrijf de wet niet zou volgen bij het massaontslag. ,,De ontslagen worden in overeenstemming met de bestaande arbeidswetten uitgevoerd en volgens de richtlijnen van het departement van Arbeid van Curaçao.” De directie benadrukt continu in overleg te zijn met SOAW en nog geen namen te hebben doorgegeven aan het ministerie. ,,Dat zal worden afgehandeld volgens de tijd die we daarvoor volgens de wet krijgen.” Alle medewerkers die zijn ontslagen zullen hun salaris blijven ontvangen totdat de goedkeuring van SOAW voor de ontslagaanvraag binnen is bij Insel Air. ,,Dan zal wat nog aan hen verschuldigd is worden uitbetaald.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.