Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Het democratische proces dient plaats te vinden conform de regels die de constitutie daarvoor geeft. De gouverneur houdt zich keurig aan de regels die in dat opzicht voor haar gelden. Dat is geen sabotage.”
Dit antwoordt hoogleraar staatsrecht Arjen van Rijn van de University of Curaçao (UoC) in een interview met deze krant. Gouverneur Lucille George-Wout werd dinsdag nogal forse verwijten gemaakt in verband met het antwoord aan de Staten, waarin een nieuwe meerderheid wil dat ontbinding van het parlement wordt teruggedraaid en dat de verkiezingen van 28 april niet doorgaan.
,,Het besluit tot ontbinding van de Staten valt binnen de verantwoordelijkheid van de minister-president (demissionair MAN-premier Hensley Koeiman, red.). De gouverneur heeft daarin geen zelfstandige bevoegdheid om een eigen afweging te maken. Wel moet ze als vertegenwoordiger van de Koninkrijksregering ook nagaan of het besluit eventueel strijd met het Koninkrijksrecht oplevert of met belangen waarvan de waarborging aangelegenheid van het Koninkrijk is. Naar haar oordeel - en ik deel dat oordeel - was dat niet het geval.” Aldus Van Rijn.
De gouverneur werd beschuldigd met haar optreden ‘de democratie te hebben vernietigd’. De hoogleraar: ,,Dat is nogal een beschuldiging. Ze wordt ook beschuldigd van ‘een arrogante en onbeschofte houding naar de Staten toe’. Op zichzelf mag zoiets hardop gezegd worden. Volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is ook het staatshoofd niet boven kritiek verheven.”
En, vervolgt de staatsrechtdeskundige, het zijn inderdaad cruciale issues die aan de orde zijn ‘dus moeten we tegen een stootje kunnen’. ,,Punt is wel dat de gouverneur zichzelf niet kan verdedigen. Dat verbiedt haar positie als neutraal plaatsvervanger van ons staatshoofd, de koning. En dan begrijp je ook waarom ze niets méér kon schrijven dan wat ze heeft gedaan, namelijk haar positie toelichten.”
Persoonlijk vindt Van Rijn wel ‘dat wij allemaal, inclusief Statenleden, het nodige respect moeten tonen voor het ambt van de gouverneur’. ,,De gouverneur belichaamt de gehele Curaçaose samenleving. Ze is het bindende element. Je mag van mening verschillen, maar woorden gebruiken als ‘arrogant’ en ‘onbeschoft’ als je over de gouverneur praat, vind ik niet passen bij de statuur van een volksvertegenwoordiger.”