Van een onzer verslaggevers
Oranjestad/Willemstad - Het beslag op de banktegoeden van Insel Air Aruba is opgeheven nadat de Arubaanse Belastingdienst een akkoord heeft bereikt met de particuliere eigenaren van het luchtvaartbedrijf.
Dit wordt tegenover het AntilliaansDagblad bevestigd door minister Angel Bermudez van Financiën van Aruba. Dit is donderdagmiddag gebeurd, aldus de bewindsman. ,,Het beslag is weggenomen op basis van een convenant met de aandeelhouders.”
Op de vraag wat dit betekent voor de Arubaanse luchtvaartautoriteit en het vrijgeven van de op Aruba geregistreerde MD’s, bleef Bermudez het antwoord schuldig. Volgens eerdere verklaringen van Insel Air zelf was eerder al aan de technische vereisten en daarna de administratieve vereisten voldaan, maar was het beslag door de Belastingdienst van Aruba reden voor het Department of Civil Aviation of Aruba (DCA) nog reden om de toestellen aan de grond te houden. Het argument zou zijn dat een maatschappij waarop beslag was gelegd met financiële problemen kampt en dat kan een argument zijn om de vliegtuigen aan de ketting te houden.
Ook woordvoerder Juni Sluis weet te vertellen dat het beslag op de bankrekeningen van Insel Aruba is weggenomen, maar kan nog niet vertellen of dit ook inhoudt dat de MD’s daarmee na niet minder dan vijf weken spoedig weer ingezet kunnen worden. Hij geeft aan dat gebrek aan cash een rol speelt, want er zijn immers vijf weken lang geen inkomsten gegenereerd. Dat heeft ook gevolgen voor de circa 105 Arubaanse werknemers van Insel Aruba en de uitbetalingen van hun salarissen.
Daar komt bij, vervolgt Sluis, dat volgens de bevindingen van de luchtvaartautoriteit in Oranjestad er bij de Arubaanse dochteronderneming van de vliegonderneming een te grote inmenging was van het moederbedrijf Insel Curaçao. De afgelopen maanden is het personeel van de Arubaanse vennootschap uitbetaald met de gelden die de Curaçaose overheid als overbruggingskrediet beschikbaar heeft gesteld. Of dat weer gebeurt is onduidelijk.
Zo is op dit moment ook onbekend wanneer de vliegtuigen, op Aruba geregistreerd maar geparkeerd op Hato op Curaçao, weer de lucht in kunnen. ,,Ik durf persoonlijk niets meer te geloven of te denken”, zegt Sluis. Hij maakt sinds kort deel uit van de nieuwe top van Insel, maar zegt dat onder het personeel de spanning is te snijden.
Verdere afvloeiingen zijn onvermijdelijk, herhaalt hij wat afgelopen week ook door de nieuwe tijdelijke ceo en de nieuwe cfo werd gezegd. Hoeveel werknemers en van welke afdelingen is echter nog niet te zeggen, want dat is mede afhankelijk van welk eigen vliegmaterieel ingezet kan worden. ,,Dat zorgt logischerwijs voor veel spanning. Dat is niet gezond. Daarom is te hopen dat we spoedig uitsluitsel kunnen geven.”
Op dit moment vliegt Insel tussen de ABC-eilanden met twee Fokker 50’s, en komt naar verwachting volgende week de derde beschikbaar, en worden andere routes bediend met tijdelijk ingehuurde wetlease-toestellen. Dat laatste kost de maatschappij, die in de lucht wordt gehouden met krediet van de Curaçaose belastingbetaler, handenvol geld.