Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Kustwacht Caribisch Gebied (KWCarib) heeft zaterdag voor de kust een bootje met tweeëntwintig Venezolanen aangehouden. Het onverlichte bootje bevond zich ter hoogte van het Spaanse Water.
Daar, en vanaf Caracasbaai tot aan Mambo, proberen steeds vaker Venezolaanse vluchtelingen aan land te komen.
De radaroperator van het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) van de kustwacht detecteerde zaterdagavond ten zuiden van Curaçao verdachte bewegingen. Daarop rukte een eenheid van het steunpunt te Parera uit om dit te onderzoeken. Ter hoogte van het Spaanse Water trof het team een onverlicht vaartuig aan. Toen de kustwacht het bootje was genaderd, staken twintig mannen en twee vrouwen hun armen in de lucht.
Het bootje werd naar de kustwachtsteiger gesleept, waar de opvarenden werden overgedragen aan de politie. Bij inspectie van het vaartuig werd een vuurwapen aangetroffen. Dit is in beslag genomen. De Venezolanen worden na ondervraging overgedragen aan de Vreemdelingendienst om te worden uitgezet. Als blijkt dat een van hen als kapitein ofwel organisator kan worden aangemerkt, dan kan die een aanklacht wegens mensensmokkel verwachten.
De kustwacht slaagt er niet in om meer dan een fractie van het totaalaantal bootjes met Venezolanen te onderscheppen. ,,Hooguit vijf tot tien procent”, zo verklaarde Rob Jurriansen, Head of Operations van KWCarib tegenover de <I>New York Times<I>, die een reportage wijdde aan de vlucht van Venezolanen naar de Benedenwindse Eilanden. <I>De Volkskrant<I> publiceerde afgelopen donderdag een reportage van gelijke strekking, met als kop: ‘Plots is Curaçao Venezolaans toevluchtsoord’.
In het artikel spreekt Lesley Fer, directeur van de Directie Risicobeheersing & Rampenbeleid bij het ministerie van Algemene Zaken Curaçao, de suggestie tegen dat er sprake is van een probleem. ,,We hebben geen aanleiding om ons zorgen te maken”, zegt hij. ,,Er zijn wel illegale migranten, maar die worden gewoon door de politie verwijderd.”
De instroom van vluchtelingen via luchthaven Hato is beperkt sinds Venezolanen bij aankomst duizend dollar cash bij zich moeten hebben. Wie dat niet heeft, wordt op de eerste vlucht terug gezet. Bij het swipen van het paspoort staan de namen en andere persoonlijke gegevens van de toerist geregistreerd, evenals dag en tijdstip van aankomst en de datum waarop deze het land uiterlijk dient te verlaten. Van de Venezolanen die niet tijdig terugkeren is exact bekend hoeveel dagen zij zich reeds illegaal op het eiland bevinden.
Volgens ex-minister van Justitie Nelson Navarro valt de toename van Venezolaanse immigranten samen met een 15 procent stijging van criminaliteit op het eiland, met name gewapende overvallen. Niet bekend is, hoeveel Venezolanen erin zijn geslaagd slagen om met een bootje de oversteek naar Curaçao te maken en in de nachtelijke uren ongezien aan land te komen. De kustwacht onderschepte vorig jaar 122 migranten. Eind januari werden er 22 opvarenden aangehouden, net als afgelopen weekend. De ervaring van de kustwacht is, dat er niet alleen vluchtelingen aan boord zijn, maar dat elk bootje ook wapens, drugs of andere illegale waar meebrengt.