Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Caribbean Tourism Organization (CTO) heeft haar jaarlijkse rapport over de prestaties van de toeristische sector in het Caribische gebied gepresenteerd. Ryan Skeete, de directeur Research & IT van CTO, heeft de cijfers geanalyseerd en kijkt vooruit naar 2017.


ToerismeSkeete meldt als eerste dat in 2016 weer een record is gebroken: het Caribisch gebied verwelkomde 29 miljoen bezoekers. Het is tevens het zevende achtereenvolgende jaar waarin groei opgetekend kon worden en met 2,4 procent is de groei hoger dan de wereldwijde gemiddelde groei. Deze groei werd aangejaagd door de economische groei in de Verenigde Staten, de belangrijkste markt voor het Caribische gebied, en de relatief lage olieprijzen. Maar door de negatieve effecten van de zwakke Canadese dollar en een actief orkaanseizoen werd het doel van 30 miljoen bezoekers niet gehaald.   
De Dutch Caribbean heeft niet geprofiteerd van de groei in de regio. Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten hebben gemiddeld een negatief groeicijfer van 5,6 procent. In totaal hebben 28 bestemmingen cijfers ingeleverd en 22 van deze bestemmingen hebben groei gekend in 2016.  Die groei werd gerealiseerd met betere luchtverbindingen met de bronmarkten en andere investeringen in infrastructuur.  
In alle bronlanden, behalve Canada, nam de vraag naar vakanties in het Caribische gebied toe. Meer dan 14,6 miljoen Amerikanen bezochten de regio, en dat is een groei van 2,5 procent. Bestemmingen als Belize, de Turks & Caicos Eilanden, Bermuda, Antigua & Barbuda, Barbados, Grenada en Montserrat profiteerden het meest van deze groei. Uit Europa werden 5,6 miljoen bezoekers verwelkomd, een groei 11,4 procent. De Turks & Caicos Islands, Sint Maarten, Guyana en Anguilla profiteerden hiervan het meest.  
Intraregionaal reizen groeide ook in 2016 en wel met 3,6 procent. Er werden meer dan 1,7 miljoen intraregionale reizigers genoteerd, met Guyana, St. Vincent & the Grenadines en de Turks & Caicos Islands als grote winnaars. Daarentegen daalde het aantal bezoekers uit Zuid-Amerika met 11 procent.
Het hogere aantal bezoekers leidde echter niet tot betere hotelresultaten. Volgens Smith Travel Research is het primaire inkomstencijfer licht gedaald. De gemiddelde dagtarief daalde licht tot 201,50 dollar en de opbrengst per beschikbare kamer daalde eveneens licht tot 134,48 dollar, terwijl de bezettingsgraad met 1,5 procent daalde tot 66,7 procent. Deze trend weerspiegelt de opkomst van de sharing economy en de voorraad kamers. Deze cijfers zijn wel hoger dan de cijfers van 2012, 2013 en 2014.
Het cruisetoerisme brak zoals voorspeld het staande record: 26,3 miljoen mensen bezochten de regio per cruiseschip in 2016. Grotere schepen, verbeterde havens en nieuwe bestemmingen hebben de Caribische cruise aantrekkelijker gemaakt. Maar in het groter geheel meldde slechts 46 procent van de cruisebestemmingen een groei, waarbij de Dominicaanse Republiek, de Britse Maagdeneilanden en Grenada de grootste winst boekten.
In totaal werd er door de bezoekers 35,5 biljoen dollar uitgegeven.
Ryan Skeete voorspelt dat de groei in 2017 zal doorzetten, maar langzamer dan in 2016. Met de verkiezing van Donald Trump en de aankomende Brexit is het gevoel van onzekerheid over de wereld gegroeid en dit kan zijn weerslag hebben op toerisme in 2017 en de jaren erna. Aan het eind van 2016 meldden verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen dat zij de het aantal stoelen naar groeimarkt Cuba gingen verminderen vanwege de afnemende vraag.  
Alles bij elkaar genomen zet Skeete in op een groei van 2,5 en 3,5 procent and 3,5 procent in 2017. Het cruisetoerisme zal naar verwachting groeien met 1,5 tot 2,5 procent.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.