Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Amper vier maanden na de laatste Statenverkiezingen van 5 oktober 2016 zijn de Staten ontbonden en zijn nieuwe verkiezingen uitgeroepen. Dat is gisteren door de Raad van Ministers (RvM) besloten. Dit besluit is ook al bij de gouverneur ingediend.


Koeiman en RomerHet kabinet-Koeiman zou gisteravond nog haar ontslag indienen bij gouverneur Lucille George-Wout. Daarmee is de regering met premier Hensley Koeiman (MAN) aan het hoofd – na slechts acht weken in functie te zijn - demissionair. De nieuwe verkiezingen vinden vooralsnog op 28 april plaats.
Bij de Raad van Ministers die gisteravond plaatsvond, was de minister-president aanwezig, evenals minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Gezondheid, Milieu en Natuur, minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling, minister Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) van Justitie, minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en PNP-voorman Humphrey Davelaar.
De grote afwezigen waren de ministers van Pueblo Soberano; de partij die haar steun aan de regering heeft ingetrokken. Het gaat hierbij om minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, en tevens voorman van PS, Jaime Córdoba en minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Bestuur, Planning en Dienstverlening.
De laatste keer dat de Staten werden ontbonden, was in 2012. Toen verloor het kabinet-Schotte de meerderheid in de Staten nadat toenmalig MFK-lid Dean Rozier en voormalig MAN-lid Eugène Cleopa hun steun aan de regering introkken.
Deze keer zijn het de PS-leden Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora die hun steun aan de regering hebben introkken. Hierover is door het tweetal gisteren ook een brief naar de gouverneur gestuurd, vergezeld met een bereidwilligheidsverklaring van de oppositiepartijen MFK, Kòrsou di Nos Tur, het onafhankelijk Statenlid Eduard Braam (voorheen PAR) en Marilyn Moses van Movementu Progresivo, om samen een nieuwe regering te vormen. Samen vormen deze partijen nu een meerderheid in de Staten met 11 van de 21 Statenzetels.
De twee Statenleden van PS hebben hun steun aan het kabinet ingetrokken na een politiek tumultueuze week waarin de coalitie probeerde om de steun aan het kabinet-Koeiman te verbreden met de deelname van Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang. Het was de week waarin er een vertrouwensbreuk ontstond tussen de coalitiepartners PNP en PS naar aanleiding van ‘smart zoning’.
Zoals het Antilliaans Dagblad in de editie van afgelopen zaterdag berichtte, was er zowel bij de coalitie als de oppositie de afgelopen dagen een strijd gaande om de macht. In deze strijd ging het om de vraag wie er als eerste in zou slagen om een meerderheid in de Staten te krijgen. Die strijd is nu in het voordeel van de oppositie beslecht.
In een eerste reactie op de val van de regering verklaarde Koeiman het te betreuren dat zijn kabinet is gevallen op het punt van smart zoning. ,,Het land staat nu voor hele grote opgaven”, aldus de premier. Hij noemde in dit verband de ontwikkelingen bij het noodlijdende Insel Air en de onderhandelingen met Guangdong Zhenrong Energy (GZE). ,,Het land is nu niet gebaat met de huidige situatie.” Koeiman zei ook dat de situatie economische gevolgen kan hebben, terwijl het land nu juist investeerders nodig heeft. Volgens de politiek leider van MAN stond de coalitie op het punt met Omayra Leeflang van ‘Un Kòrsou Hustu’ te tekenen om de steun voor de coalitie uit te breiden.  
Koeiman wist tot gistermiddag niet dat zijn kabinet was gevallen. Dat bleek uit een interview op <I>TeleCuracao<I>. Op de beelden werd een aangeslagen Koeiman getoond die op afstand werd gefilmd op het moment dat hij het nieuws via de telefoon vernam.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.