Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vele tankers die voor de Curaçaose kust liggen, blijken door olie vervuilde tankers te zijn uit Venezuela die niet de internationale wateren mogen bevaren voordat ze schoongemaakt zijn.

tankersDit staat in de ‘grootste digitale scheepvaartkrant ter wereld’ waarin onlangs een artikel is verschenen over de problemen met de olietankers ten zuiden van de Curaçao.
,,Miljoenen vaten Venezolaanse olie in vuile tankers, blijven steken op zee”, zo luidt de kop van het artikel van de hand van Marianna Parraga en Mircely Guanipa.
,,Meer dan vier miljoen vaten Venezolaanse olie blijven ‘hangen’ in de Caribische zee, zonder de eindbestemming te bereiken, omdat de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA niet kan betalen voor schoonmaak, inspectie en andere havendiensten”, zo wordt in het artikel gesteld waarbij de auteurs zich baseren op gegeven van Reuters.
Er liggen zo’n twaalf tankers op zee die vervuilde rompen hebben door olielekkages opgelopen in de haven van Bajo Grande en Jose. Dit heeft geresulteerd in vertraging in het laden en afladen. PdVSA heeft geen geld om de schepen schoon te maken, en zolang de schepen niet schoon zijn mogen zij de internationale wateren niet op. ,,Vervuilde tankers zijn het zoveelste probleem van PdVSA”, aldus de 28e editie van ‘shippingnewsclippings’. De olieproductie en -exporten staan op een laag pitje. PdVSA heeft moeite met schulden betalen en dienstverleners trekken zich terug. Het Opec-land gaat gebukt onder een enorme recessie. ,,Vanaf januari van dit jaar, liggen schepen met zo’n 1,4 miljoen vaten aan olie, diesel, benzine, fuel-olie en liquified petroleum gas voor anker in de Venezolaanse en Caribische wateren, te wachten op schoonmaak. PdVSA heeft niet geantwoord op een vraag om commentaar. De schepen en tankers die niet schoongemaakt zijn, behoren allemaal tot de PdVSA-vloot, sommigen zijn eigendom, anderen geleased. Daarnaast zijn er nog 11 tankers die vanwege financiële achterstanden, oftewel schulden, vastgehouden worden. Deze 11 tankers bevatten bij elkaar 2,9 miljoen vaten. Het artikel: ,,Een van de schepen is de Aframax Hero, die in september geladen werd met 520.000 vaten fuel-olie bestemd voor China. De lading ligt afgemeerd in Curaçao, al meer dan 100 dagen vertraagd, totdat een schuld aan de inspectiemaatschappij Saybolt is afgelost. PdVSA’s olie-export daalde naar 1,59 miljoen vaten per dag in het laatste kwartaal van 2016, een daling van 13 procent volgens de gegevens van Thomson Reuters.
De schepen van PdVSA raakten vorig jaar vervuild als gevolg van een olielekkage bij de olieterminal in Bajo Grande in het meer van Maracaibo. Maritieme wetgeving verbiedt vervuilde tankers om in internationale wateren te varen. De schuld van PdVSA aan schoonmaakbedrijven groeit en de lekkages zijn niet verholpen. ,,De schepen hebben wel binnenlands gevaren en daarmee het probleem ook naar andere raffinaderijen meegenomen, zoals Puerto la Cruz, La Salina, Cardon en Amuay, zo blijkt uit documenten. Schoonmaak, die doorgaans gebeurt bij Guaranao Port, dicht bij de grootste raffinaderij van Venezuela, duurt soms wel twee maanden. Een olielekkage bij Jose in januari bevuilde meer tankers, dit keer schepen die geladen moesten worden met olie voor de export. Het dock bij Jose, dat ook aangetast was, is weer opgestart, maar inmiddels is er een rij wachtenden voor de schoonmaak. Buitenlandse afnemers lopen daarmee enorme vertraging op, aldus het artikel.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.