Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als de overheid Insel Air geen 33 miljoen geleend had, was de luchtvaartmaatschappij er nu zeer waarschijnlijk niet meer geweest. ,,Het gaat hier om een zaak van landsbelang. Niets doen was geen optie”, benadrukt minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling (MEO).


inselDe voltallige stuurgroep die de overheid adviseert over het overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden aan Insel Air was gisterenmiddag aanwezig bij een persconferentie, om het belang en de urgentie van de overeenkomst die vrijdag werd getekend toe te lichten. Behalve Rhuggenaath schoven in Fort Amsterdam oud-premier en tevens voorzitter van de Commissie van Wijzen Etienne Ys, de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Römer (PNP) en minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) aan.
Het wegvallen van de luchtvaartmaatschappij zou grote sociaaleconomische gevolgen hebben voor het eiland, luidde de boodschap. Voor het toerisme, voor de belastinginkomsten en voor de werkgelegenheid. Maar ook voor familiebezoeken, sportieve en culturele uitwisselingen en medische uitzendingen. Ys: ,,Door Insel heeft Curaçao een centrale positie in het netwerk van luchtverbindingen met de eilanden, maar ook met bijvoorbeeld Suriname en Colombia.”
De situatie is urgent omdat er, anders dan ten tijde van DAE, geen concurrent is die het gat kan opvullen. ,,Insel heeft een belangrijke economische waarde en er is geen alternatief”, zegt Rhuggenaath. Om de operatie zo snel mogelijk te stabiliseren, verwacht de minister dat er een ‘down scale’ nodig is, bijvoorbeeld van het aantal routes waarop wordt gevlogen naar wat hij noemt ‘ABC plus’, maar mogelijk ook voor wat betreft salarissen. ‘Stop the bleeding’ is zijn motto.
Insel raakte met name in financiële problemen omdat in Venezuela een bedrag van 100 miljoen dollar van het luchtvaartbedrijf wordt vastgehouden. ,,Omdat het geld uit Venezuela niet snel zal komen, is nu actie nodig”, zegt Ys. ,,We zouden als land meer dan 33 miljoen gulden verliezen als we niets deden, zo belangrijk is de interventie van de overheid.” De lening is niet bedoeld voor het aflossen van oude schulden, zoals achterstallige betalingen van sociale premies. Hoe die in de toekomst zullen worden afgelost, moet blijken uit het stabilisatieplan.
Volgens Rhuggenaath zou de Canadees Giles Filiatreault, de nieuwe uitvoerend directeur van Insel, gisteren op Curaçao aankomen. ,,Hij wordt het gezicht van het bedrijf en heeft een beslissende stem.” De regering heeft voormalig minister van Financiën, José Jardim, aangewezen als president-commissaris. Het managementteam moet voor eind februari een stabilisatieplan presenteren en binnen drie maanden een businessplan. De overeenkomst is tijdelijk, zo benadrukt Rhuggenaath. ,,Doel is dat de overheid zich zo snel mogelijk terugtrekt. Dat kan als de aandeelhouders zelf de lening afbetalen of als er een strategische partner is gevonden.”
Nadat de overheid in december vorig jaar al drie miljoen gulden aan Insel Air betaalde als een voorschot op de lening, volgde vrijdag een tweede tranche van 5,6 miljoen gulden. De drie miljoen is volgens Ys vooral besteed aan het uitbetalen van salarissen. Daaraan zal de tweede tranche ook worden besteed, maar ook aan bijvoorbeeld landingsrechten en onderhoud van de vliegtuigen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.