Van onze redactie
Willemstad - In de film Double Play, naar het boek Dubbelspel, wilde de Amerikaanse regisseur Ernest Dickerson Curaçao zelf een personage laten zijn - zo schrijft de gezaghebbende Nederlandse krant NRC in een paginagroot artikel. Dat gebeurt via de opmerkelijke afwisselingen in het landschap, maar vooral via de architectuur en veelkleurigheid van het eiland.
Dickerson: ,,Ik maak geen documentaires. Ik gebruik kleuren expressionistisch, niet realistisch, om de emotionele toestand van de personages uit te drukken en het verhaal structuur te geven.” Zo zegt hij in gesprek met verslaggeefster Sabeth Snijders.
De schrijnende armoede uit de roman van de overleden auteur Frank Martinus Arion wilde hij absoluut niet verbloemen, vertelt Dickerson. ,,De toeristische kant van Curaçao komt slechts eenmaal in beeld, als de hotels bussen inzetten en zo de klanten van de taxichauffeurs stelen. Verder komt alleen het werkende deel van de bevolking in beeld.”
Toch, zo vervolgt NRC onder de kop ‘Hoog spel aan de dominotafel’, brengt hij Curaçao ‘aanlokkelijk en verleidelijk in beeld’. Dickerson: ,,Het vernederende gevoel van leven in armoede zie je niet echt terug in de film. Als mensen echt arm zijn, hebben ze vaak ook niet de kans om na te denken over hoe vernederend dat is. Ze bekijken hun leven van dag tot dag: hoe hou ik mijn huishouden draaiende, hoe ga ik mijn kind voeden?”
Dickerson denkt dat het een voordeel kan zijn dat hij als Amerikaan dit verhaal verfilmt. ,,Ik ken het eiland goed, ik kom er al sinds 1985 en heb er al twee films opgenomen. Maar ik merk als buitenstaander ook dingen op die anderen voor lief nemen.”