Gisteren vond de installatie van José ‘Jossy’ Rosales als de nieuwe korpschef van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) plaats in ‘zijn dorp’ Rincon. Jaren geleden begon de nieuwe korpschef daar zijn carrière als wijkagent, nadat hij zijn opleiding in Nederland had voltooid.


korpschef,,Een bijzonder gevoel”, zo vertelt de nieuwe korpschef voor de BES-eilanden. De trotse vader van ‘Jossy’ assisteerde minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie gisteren bij het aanbrengen van de onderscheidingstekens. De nieuwe korpschef is de eerste korpschef die uit eigen gelederen komt. Dat is reden om trots te zijn, zeiden zowel minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, als procureur-generaal Guus Schram namens het Openbaar Ministerie (OM). ,,Een belangrijk moment in de ontwikkeling van het korps en voor de verbinding met de samenleving.” Het afleggen van de eed gebeurde in het politiebureau van Rincon tegenover Schram en minister Van der Steur. De vader van Rosales assisteerde bij het aanbrengen van de onderscheidingstekens van hoofdcommissaris op het uniform van de korpschef. Daarna werd hij toegejuicht door de aanwezigen. 
,,Een bijzonder gevoel”, zei Rosales in zijn toespraak, die erkende ook trots te zijn. Rincon is voor hem belangrijk: ,,We zijn hier in mijn dorp. Hier wilde ik mijn feest laten plaatsvinden.” Het KPCN heeft een moeilijke tijd achter de rug, zei de korpschef: ,,Vorig jaar was de fut eruit, met als tragisch dieptepunt het overlijden van collega Ferry Bakx”, zei Rosales. 
Rosales wacht geen gemakkelijke taak bij een korps in opbouw, zei Schram, die vervolgde: ,,De criminaliteit is verhard, dat zie je ook op de BES-eilanden.” 
Zowel Schram als Rosales benadrukten dat samenwerking met de samenleving belangrijk is. Die verbinding wordt onder andere gelegd via sociale media, waar deze week een promotiefilm over Rosales is gepubliceerd. De korpschef toont zich daarin een betrokken en sociale politieman. Hoewel zijn oma op Curaçao ‘niet hield’ van de politie en uniformen (een hekel, zoals deze krant woensdag schreef, had ze er overigens niet aan), verwezenlijkte hij zijn droom in Nederland om in 2005 terug te keren en kort daarna in Rincon aan de slag te gaan als wijkagent. 
De bezetting van het KPCN blijft een zorg voor zowel het OM als de korpschef. Toch gaat het beter, zei hij. ,,Er is nog steeds onderbezetting, maar nu lachen de mensen meer, er is meer energie.” Als alles goed gaat, komen er volgend jaar januari 11 nieuwe mensen bij, die volgende maand beginnen aan de opleiding. Voor de recherche wordt nog gezocht naar zeven nieuwe mensen. Doorstromen is niet de definitieve oplossing, omdat er dan tekorten op andere plekken komen. Rosales onderstreept tot slot een uitspraak van Schram eerder, dat hij een doener is. ,,Richt je blik voorwaarts op wat je kunt doen, niet achterwaarts op wat je niet kunt veranderen.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.