Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra gaat de capaciteit voor het opwekken van energie uitbreiden. Binnen twee jaar moet een nieuwe installatie klaar zijn die ongeveer 30 megawatt levert.
Daarover zijn afspraken gemaakt met minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN), verantwoordelijk voor energie. Dat zegt Aqualectra-directeur Darick Jonis. Het gaat om een structurele oplossing voor het capaciteitstekort en de afhankelijkheid van de levering van stroom door Curaçao Refinery Utilities (CRU). De bouw van de installatie zal volgens ‘de eerste indicaties’ tussen de 50 en 60 miljoen gulden gaan kosten. Jonis hoopt dat deze maand met de aanbestedingsprocedure kan worden begonnen. ,,We bekijken nu wat de beste plek is voor de nieuwe productie-eenheid.”
Deze week bleek weer hoe precair de stroomvoorziening op het eiland is. Een machine op het terrein van de Isla-raffinaderij viel plotseling uit, terwijl er sinds vorig jaar al problemen zijn met vier andere installaties. Volgens Aqualectra is er door gebrek aan wind (maximaal 15 megawatt) en doordat de CRU-centrale niet de afgesproken 22 megawatt levert, nauwelijks reservecapaciteit. Daardoor kan bij een technisch probleem, met name in de piekuren, niet aan de vraag worden voldaan. Refineria di Kòrsou (RdK), verantwoordelijk voor CRU, ziet dat anders, zo blijkt uit een schriftelijke verklaring: er bestaat geen contract en bovendien betaalt Aqualectra te weinig voor de door CRU geleverde stroom. RdK zal 100 miljoen gulden investeren in CRU om aan haar belangrijkste taak te kunnen voldoen: het leveren van water, stroom en stoom aan Refineria Isla. De geleverde capaciteit van CRU schommelt en is vaak te weinig, houdt Jonis voet bij stuk. ,,Dat is tegen de afspraken die in 2003 werden gemaakt voor de BOO-centrale.” Want de overeenkomst van toen, geldt volgens Jonis ook nu nog voor de CRU. ,,Wij betalen de brandstof, Isla dekt de kosten voor de productie van de stroom die aan ons wordt geleverd.”
De consument heeft op korte termijn nog weinig profijt van de ‘structurele oplossing’ met een nieuwe installatie over twee jaar. Gisteren werd de machine die zaterdag plotseling uitviel gerepareerd. Van de overige vier installaties die problemen hebben, is er één sinds december weer in werking en een tweede naar verwachting eind volgende week. Maar de reservecapaciteit blijft beperkt. Bovendien neemt de vraag naar stroom toe. Ten opzichte van 2015 werd in 2016 gemiddeld ongeveer 5 gigawattuur (GWh) meer stroom verbruikt per maand. Met de nieuwe installatie wordt die toename ondervangen. ,,Want dat het verbruik stijgt, is evident”, zegt Jonis.
In november vorig jaar, toen delen van het eiland ook verschillende keren zonder stroom kwamen te zitten en moest worden geschakeld, gaf Jonis al aan dat de onderhoudsprogramma’s van beide ondernemingen beter op elkaar afgestemd moesten worden en dat werd gezocht naar een oplossing om de stroomproductie te verhogen en de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening te verbeteren.