Van onze redactie
Willemstad - Milieu- en recyclingbedrijf Green Force heeft de mijlpaal van meer dan 501.000 kilo ingezameld en verwerkt afval bereikt op het eiland.

greenforce
Timo Brouwer, eigenaar van Green Force: ,,Dat zijn vijfhonderd metrische tonnen die niet meer op dit eiland liggen en die naar het buitenland zijn verscheept voor recycling en hergebruik. Ik wist het niet tot een week geleden. Ik moest even een berekening maken voor een brief en was aan het optellen wat we nu al hadden ingezameld en geëxporteerd. Tot mijn verrassing was het net iets boven de 500.000 kilo afval. Heel leuk om te weten en natuurlijk ontzettend goed nieuws voor dit eiland.”
De mijlpaal werd twee weken geleden bereikt toen er weer een container werd geëxporteerd door het bedrijf. Hierbij werd 19.000 kilo afval karton van industriële afkomst geëxporteerd. Green Force zamelt niet alleen plastic flessen in van het type PET en HDPE, maar ook aluminium blikjes, industrieel karton, industrieel plastic folie en afgedankte accu’s.
Green Force werd in februari 2010 opgericht en is begonnen met de inzameling van zestig kilo aluminium per maand. In 2012 is het bedrijf uitgebreid door ook plasticderivaten zoals folie en plastic flessen in te zamelen. Rond het einde van 2014 begon het bedrijf met het inzamelen en verwerken van accu’s. n dit jaar in juli, volgde de meest recente uitbreiding naar industrieel karton. ,,Nu met 44.000 kilo per maand is het bedrijf een recyclingreus geworden die van groot belang is voor het milieu van dit eiland. We helpen het eiland schoon te houden. Elk stukje materiaal dat naar ons gaat, blijft niet meer op Curaçao en zal het eiland nooit meer vervuilen. Daarnaast helpen we met het creëren van banen. Iedere directe baan in de recycling creëert vier indirecte banen. Vanzelfsprekend helpen we ook met het tegengaan van de opwarming van de aarde door grondstoffen te hergebruiken. Natuurlijk zijn we dus van invloed op de economie van het eiland aangezien er geëxporteerd wordt”, aldus Brouwer. Green Force doet verder mee aan de bewustwording van de bevolking, biedt hulp aan dieren en zet zich in voor het planten van bomen.
Door de lage olieprijzen, die een sterke invloed hebben op de prijzen van gerecycled plastic, kampt het bedrijf met wat problemen die het nu probeert op te lossen. Zo ligt er een brief bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning om het stuk grond waar de productie plaatsvindt op naam van het bedrijf te krijgen voor een langere periode. Dit is nodig om investeringen te doen, waarvoor garanties nodig zijn. Ook is er een brief uitgegaan naar de nieuwe minister van Milieu om hulp te vragen om de PET-flessenafdeling open te houden voor het brede publiek zolang de lage olieprijzen aanhouden. ,,We hopen op het beste. Ik doe mijn best om het milieu van dit eiland te ontzien. Nu zou de regering ook kunnen helpen met een kleine moeite. Green Force zou meer kunnen betekenen voor dit eiland met de hulp van een duurzaam georiënteerde regering.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.