Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Staten hebben gisteren de Ontwerplandsverordening herziening Oostpunt tot wijziging van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan Curaçao (EOP) met 20 stemmen voor en 1 stem tegen aangenomen. Alleen Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu stemde tegen.


wet aangenomen (Custom)Een motie van de PNP, PAR, MAN en PS werd met 11 stemmen voor en zes tegen aangenomen. Daarmee eisen de Statenleden de introductie van een Landsbesluit houdende algemene maatregelen (LB-HAM) die een Milieueffectenrapportage (MER) en een Cultureel historische effectenrapportage verplicht stelt, opdat de effecten van projecten op het milieu en de cultureel-historische waarden vooraf worden bepaald.
Een bestemmingswijziging, niets meer of minder. Dat benadrukte demissionair minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gisteren tijdens de openbare vergadering in de Staten over de Ontwerplandsverordening herziening Oostpunt tot wijziging van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan Curaçao (EOP).
Wat uiteindelijk met het gebied gebeurt en op welke termijn, is een zaak van de erven Maal. Van een concreet project is nog geen sprake, aldus Camelia-Römer in antwoord op vragen van de Statenleden. De cijfers uit de Economische Impact Studie, onder andere een tijdelijk effect van 395 miljoen gulden op het bruto binnenlands product (bbp) zijn gebaseerd op een mogelijke ontwikkeling van het gebied en een investering van 6,7 miljard gulden.
Met het aannemen van de wetgeving voorkomt het parlement dat de familie Maal een claim van ongeveer 100 miljoen gulden opeist. Daarop maken zij aanspraak op basis van een afspraak uit 1999 waarbij de overheid zich verbond om de zaak met voortvarendheid te behandelen. ,,Daar is niet echt sprake van geweest”, zegt Camelia-Römer. ,,Als de wet, die nu in de Staten wordt behandeld, nog langer op zich had laten wachten, denk ik dat de familie haar geduld weleens kon verliezen en de claim zou opeisen.” Carmelia-Römer noemde de wet goed in balans. ,,Het gaat hier om een terrein dat groter is dan het Nederlandse deel van Sint Maarten. De wet opent de weg voor de eigenaar van Oostpunt om bepaalde projecten te beginnen. Als daar concreet sprake van is, moeten daarvoor de nodige vergunningen aangevraagd worden.” Dan gaat het bijvoorbeeld over een bouw- en hindervergunning, maar ook of er voldaan wordt aan bestaande wetgeving op het gebied van onder andere maritiem beheer, koraalrifbeheer, natuurbeheer en natuurbescherming.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.