Van onze correspondent
Kralendijk - Het fast ferry-project is verre van dood. Tenminste als het aan transitiebemiddelaar Ton Jansen van Icasus ligt. Op het YouTube-kanaal B-onair van het Bonairiaanse mediabedrijf Infamous Productions legt hij uit wat de stand van zaken is. Volgens Jansen zijn er twee bedrijven geïnteresseerd in de exploitatie van de ferry en als iedereen meewerkt is er maar een jaar nodig om tussen Curaçao en Bonaire te gaan varen.
Ook Aruba is in het routeschema opgenomen, maar de regering daar heeft nog niet positief gereageerd op de voorstellen, zegt Jansen. Curaçao en Bonaire ‘hebben het project omarmd’. Het lijkt overigens niet waarschijnlijk dat de ferry er volgend jaar al is, want er moet nog aan een aantal voorwaarden worden voldaan, vertelt Jansen in het interview. De transitiebemiddelaar, ‘eigenlijk een projectbegeleider’, is optimistisch over het slagen van het project, ondanks negatieve verhalen in de pers na de haalbaarheidsstudie.
In die studie werd aangegeven dat er nog veel werk gedaan moet worden, zoals de bouw van een aanlegplek op Bonaire. Voor het Bestuurscollege van Bonaire was dat onlangs nog aanleiding om weinig optimistisch te zijn.
Ook zouden de tarieven hoger worden dan eerder is aangegeven. Toch zegt Jansen dat het project volgens marktonderzoek rendabel kan zijn. Hij gaat uit van 80 dollar per volwassene, ‘de helft minder dan een vliegticket’. Er zijn volgens hem grote economische en maatschappelijke voordelen te behalen voor de eilanden.
Het grote voorbeeld zijn de Canarische eilanden, waar die voordelen al zijn gebleken. Daar varen ‘onder dezelfde maritieme omstandigheden’ ferry’s met succes tussen de eilanden. Volgens de plannen kunnen er 800 passagiers op de boot, zo’n 100 auto’s en enkele tientallen bussen of vrachtwagens. Jansen noemt het ‘een zeesnelweg’, omdat de ferry’s met ongeveer 70 kilometer per uur in anderhalf uur de afstand tussen Bonaire en Curaçao overbruggen. ,,Je gaat eigenlijk over de weg tussen Curaçao en Bonaire. Je kunt straks bijvoorbeeld vanuit Bonaire naar een specialist op Curaçao. Of je kunt werken of studeren op een ander eiland.”
Drie regeringen moeten beslissen nemen, zegt Jansen. Dat zijn Aruba, Curaçao en Nederland voor Bonaire. Daarom kost het wat meer tijd: ,,Er moeten afspraken gemaakt worden tussen de douane en de immigratiediensten om de operator snel heen en weer te laten gaan.” Nu er twee commerciële kandidaten zijn gevonden voor de ferry moet er gewerkt worden aan fase 3: een concessie en de aanbesteding. ,,Het gaat om een investering van 60 miljoen dollar, dus de operator moet weten dat hij een periode kan varen om dat te kunnen terugverdienen. Als iedereen meewerkt en de eilanden willen het, dan kan het daarna binnen een jaar operationeel zijn.”
De fast ferry is zelfs gunstig voor een bedrijf als Don Andres, dat nu containervervoer verzorgt tussen Curaçao en Bonaire. Jansen: ,,We zijn vanaf het begin in gesprek met Don Andres. Dat vervoer is nu duur met die kleine bootjes. Straks kunnen ze de containers veel goedkoper vervoeren met de ferry.”
Wat betreft de aanlegplaats op Bonaire zijn er al twee opties bekeken: het WEB-terrein en bij de luchthaven. De haven bij Kralendijk is niet mogelijk omdat de ferry er niet kan aanleggen als er cruiseschepen liggen. Gevraagd naar de kans dat de fast ferry er komt, zegt Jansen: ,,Ik ben er al acht jaar voor aan het vechten vanuit passie en belang voor de eilanden. Ik schat de kans op meer dan 50 procent.”
www.infamous.productions/b-onair-tv/