MCB heeft de viering van haar 100-jarig bestaan afgesloten met een spectaculaire liefdesverklaring en een ode aan de rijke muzikale traditie van Curaçao. De slogan van de jubilaris ‘entre pasado i futuro MCB ta presente’ liep als een rode draad door de optredens heen. Bij de pontjesbrug wapperden de MCB-vlaggen aan beide kanten ervan, terwijl de lantaarnpalen in Punda en Otrobanda versierd waren met blauwe MCB-ballonnen.


mcbDe gratis concerten vormden samen een festival waarin het publiek afwisselend naar bijvoorbeeld tambú, jazz, pop, reggae, brassband, tumba en típiko kon luisteren. Een concept dat zich het best laat omschrijven als ‘een festival en viering van de lokale muziek’.
Binnen het geheel was er aandacht voor jong talent in ontwikkeling. Bij de Junior All Star Orchestra, onder leiding van Gedion Chandler, dwongen de zangers Ashton Garcia en Thalyssa Jano respect af met hun vertolking van ‘Rol di Zoro’ en het nummer waarin de MCB wordt bedankt. De stage performance van Garcia en de zang van Jano houden een belofte in voor de toekomst. Hetzelfde geldt ook voor het meisje dat op haar keyboard improviseerde. Na afloop van het concert omhelsde Manfred ‘Fèko’ Gomez, van het orkest, de MCB-directeur Chicú Capriles voor de bijdrage die de bank aan de muzikale ontwikkeling van het orkest levert.
De meerwaarde van de optredens was dat er en passant stil werd gestaan bij iconen van de lokale cultuur en muziek. Grupo Serenada bracht het nummer ‘Bekita’, gebaseerd op een gedicht van Elis Juliana. Pianist en componist David ‘Rònchi’ Matthew sloot het optreden van zijn jazzgroep af met de tumba ‘The king is happy’, een nummer dat is opgedragen aan Boy Dap, de onbetwiste Tumbakeizer van Curaçao. Matthew speelde daarvoor de eigen compositie ‘Sunny Weather’, een nummer waarin de intro van ‘Black Market’ van Weather Report was vervlochten.
MCB verdient lof voor het feit dat jazzmusici als Hershel Rosario, David ‘Rònchi’ Matthew, Konki Halmeijer, Perfect Fourth, die normaal gesproken bij het Avila of Miles optreden, nu gewoon in hartje stad voor iedereen te beluisteren waren.
Lof ook voor het feit dat de jonge zangers van ‘Angelito’s’ bij het Riffort optraden. Het was mooi om de in het rood uitgedoste meisjes, meerstemmig ‘We are the world’ in een reggae-uitvoering te horen zingen.
Tijdens het muziekspektakel heerste er van het begin tot het eind een ontspannen, ongedwongen sfeer in de stad. Bij het Gomezplein konden bezoekers op blauw beschilderde planken een kerstwens schrijven. De planken werden in een houten kerstboom geplaatst. Wie van Punda naar Otrobanda en vice versa de brug passeerde, zag living statues, onder andere een schrijver die in gedachten verzonken een boek in de hand houdt en een schilder. Bij een eettent naast de brug speelde een saxofonist live mellow-nummers als ‘Just the two if us’ en ’Can’t help falling in love with you’ voor de gasten. De hele dag door reden tuktuks rond met daarin meisjes in MCB-kostuum. Zij deelden gratis blauwe flesjes uit met een 100 MCB- etiket en afdrukken van schildpadden in de hals van de fles.
Het publiek kon zich in krap 9 uur tijd onderdompelen in afwisselende muziekstijlen. Ephrem J zong in Punda ‘Tú’ van Juan Luis Guerra. ERA bracht op het Brionplein onder andere de hit ‘El sekreto,’ maar presenteerde ook ‘El cantante.’ De felle middagzon belette het publiek op het Brionplein niet om te dansen. De yuanaman liep tussen het publiek in en deed goede zaken. Mensen konden tegen betaling foto’s maken van vrienden en familie met een leguaan op hun schouders en/of hoofd.
Dreams warmde met de oude carnavalstumba ‘Oloshi’ het publiek alvast op voor het carnaval dat straks losbarst. Het publiek improviseerde later samen met de band moeiteloos op de riedel ‘Bati bati man, bati bati bati man’ dat voor de gelegenheid werd veranderd in ‘Bati bati man, bati man pa MCB.’ De pontjesbrug was tijdens een deel van het optreden van Gentz op het Brionplein open, maar vanaf Punda was het concert goed te horen. En wie echt naar het plein wilde, nam overigens zonder morren de pont.
Met het ruime aanbod van simultane optredens over vijf verschillende podia en de afstanden tussen Punda en Otrobanda was de keus voor bezoekers soms lastig. In de praktijk kwam het neer op snel wat nummers bij een podium beluisteren en dan door naar een ander optreden. Even naar ‘Don’t you forget about me’ van de Charming Bastards luisteren, een korte stop bij de MCB-band die ‘Reina di Pordon’ en ‘Llorarás ‘speelde en dan door naar Hershel Rosario en band met ‘Superstition’ en ‘Streetlife’. Afgezien van de aangekondigde optredens was er ook het verrassende optreden van een drumband die ook op oude vuilnisvaten speelt.
MCB heeft met haar muziekgebeuren de trend gezet voor een nieuw festival op het eiland. Een festival waarbij de bevolking en bezoekende toeristen de muzikale rijkdom van het eiland terecht vieren. Danki di kurason MCB! Nos ke mas!


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.