Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vakbond SGTK stapt naar de rechter om af te dwingen dat aannemersvereniging AAV de in september onderhandelde cao voor 2016 en 2017 tekent.
Ook benadert SGTK alle aannemersbedrijven op het Isla–terrein individueel om ze te bewegen de nieuwe arbeidsovereenkomsten te ondertekenen. In reactie stelt AAV–voorzitter Mike Willem nergens zijn handtekening onder te zetten voordat de regering komt met garanties om oneerlijke concurrentie tussen aannemersbedrijven uit te bannen. Hij zegt nog geen bericht te hebben gehad over een naderende rechtszaak door de SGTK.
De cao’s in kwestie maken deel uit van het akkoord dat vertegenwoordigers van de overheid, vakbonden en werkgevers binnen het platform voor nationale dialoog in september bereikten, nadat contractanten op het Isla–terrein wekenlang hadden gestaakt. De arbeiders kregen een salarisverhoging van 6 en 3 procent over 2017 en 2018, als ook een lumpsumbetaling van 1,8 miljoen gulden totaal van nog steeds onbekende partijen uit de private sector.
De AAV eist verder dat de olieraffinaderij Isla werkgaranties zou bieden,en dat de regering maatregelen zou treffen om oneerlijke concurrentie bij het uitgeven van nieuwe opdrachten zou tegengaan. Volgens Alcides Cova van SGTK zijn dit nieuwe eisen, maar Willem weerspreekt. ,,Ik roep dit al twee jaar. Cova weet drommels goed dat wij al heel lang vasthouden aan deze randvoorwaarden. Hij noch de rechter kan ons dwingen om deze nieuwe cao’s te tekenen.”
Voor SGTK is het einde van het jaar de uiterste datum van ondertekening, aldus Cova. Medio januari vindt er een grote revisie van een installatie plaats en zolang er geen nieuwe arbeidsovereenkomst is, zal het aanbestedingsproces stilliggen. Bij de AAV wordt deze druk niet gevoeld. ,,Er is nu toch geen werk, dus dit is voor ons geen argument”, aldus Willem.
Hij zegt dat de toezegging in september door demissionair minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS), om oneerlijke concurrentie uit te bannen, niet meer dan een voornemen van de huidige regering is, maar dat het valt te bezien wat de volgende regering gaat doen. Volgens Cova was het wel een harde garantie van de minister en was daarmee de kous af. ,,Wij waren akkoord met de deal in september en we kunnen ook niet bepalen wat de regering doet.”
Volgens de aannemersvereniging is het akkoord nog niet uitonderhandeld. ,,Onze twaalf leden met lokale mensen in dienst hebben hoge vaste kosten en kunnen niet concurreren met andere aannemers, die amper twee lokalen in dienst hebben en verder buitenlanders inhuren voor tijdelijke klussen.” Willem zegt dat, zolang deze praktijk ongewijzigd blijft, er een ander cao–pakket klaarligt, met een salarisverhoging die lager is dan eerder overeengekomen. Hoeveel dat is, wil hij niet te zeggen. ,,Maar zowel de SGTK als de rechter kennen het pakket.”