Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Westelijk Curaçao heeft grote wateroverlast gehad als gevolg van de hevige regenbuien afgelopen weekend. Door de hevige buien kon het water niet wegstromen op veel plekken op Bándabou. De dam bij Lagun brak door, overige dammen hielden het wel of konden bijtijds worden hersteld.


zwaar weerIn een verklaring van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) van gisterochtend staat dat de doorgebroken dam van Lagun op dit moment niet hersteld kan worden, dat dit mogelijk pas in 2017 gebeurt, afhankelijk van de beschikbare fondsen. De overlast bij Kloof, langs de Weg naar Westpunt tussen Tera Kòrá en Barber, was veroorzaakt door omgewaaide dode bomen, maar werd gisteren aan het einde van de middag verholpen door de Dienst Openbare Werken (DOW), aldus GMN. Ook de dam bij Kloof is licht beschadigd geraakt, waardoor er water doorheen sijpelde en er een groot gat langs de kant van de weg is ontstaan.
De dam bij Sumbu is volgens het bericht in onbeschadigde staat, maar het water kan niet wegstromen vanwege de door de regen verzadigde grond. DOW stelt een onderzoek in naar de rooien in het gebied om dit probleem in de toekomst te voorkomen. Volgens GMN hebben de overige dammen op Bándabou, waaronder die op Santa Cruz, Jan Kok, Wambo, Santa Martha, Kabayee en Pannekoek de kracht van het water min of meer goed doorstaan.
Gistermiddag was nog steeds code geel van kracht, de laagste alarmfase die de Meteo uitgeeft. Volgens meteoroloog Fred Capello is er geen onmiddellijke dreiging meer, maar houdt de Meteorologische Dienst de situatie scherp in de gaten. ,,De radarbeelden melden dat de meeste buien zich hebben teruggetrokken. Er is tot maandag potentie voor een bui hier en daar, maar het ergste onweer is geweken.” Hij meldt dat het slechte weer was veroorzaakt door een storing boven het Caribisch gebied. Door winden die uit verschillende richtingen samenkwamen in verschillende luchtlagen en boven de grond, werd de lucht naar boven geforceerd, wat leidde tot grote wolkvorming en zware onweersbuien.
Op vrijdag concentreerden de meeste buien zich volgens de Meteo op Bándariba, rond het Spaanse Water. Een dag later was het Bándabou dat het zwaar te verduren kreeg: voor 8.00 uur had het daar op de meeste plaatsen al meer dan honderd millimeter (mm) geregend, volgens Capello vergelijkbaar met de weersomstandigheden op Aruba vorige week. Op Soto werd de meeste regen gemeten, 136 mm in totaal. Bij Sumbu was dit 119 mm, op Hato 51,1 mm, Spaanse Water 38,8 mm, Steenrijk 43,4 mm, Klein Kwartier 25 mm en Sint Annabaai 26,6 mm.
De regering stelde een crisisteam in, bestaande uit politie, brandweer, het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), het ministerie van GMN, de Meteorologische Dienst, de Directie Risicobeheersing & Rampenbeleid en het hoofd van de afdeling Communicatie en Informatie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.