Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met verbazing heeft PAR kennisgenomen van het nieuws omtrent het voormalig lid van de gele partij, Eduard Braam.
Vrijdag werd bekend dat Braam - die zich sinds 7 november als onafhankelijk lid in de Staten heeft opgesteld - in 2003 is veroordeeld voor ontucht. Bij de PAR was hier tot vrijdag niets over bekend. Dat laat partijleider Zita Jesus-Leito tegenover deze krant weten.
Inhoudelijk wil Jesus-Leito weinig kwijt over de zaak. De partij komt spoedig met een officiële reactie, laat ze weten. Op dit moment moet de aandacht bij de formatie liggen. ,,Prioriteit is nu ervoor zorgen dat Curaçao een regering heeft”, zo benadrukt ze. Wel laat Jesus-Leito weten dat het nieuws over Braam een klap in het gezicht van de PAR is geweest. ,,Het is iemand die tien jaar deel heeft uitgemaakt van de partij en heeft meegedaan met meerdere verkiezingen. Hij was voorzitter en heeft daarvoor ook al deel uitgemaakt van het bestuur. Nee, dit had ik niet verwacht.”
De PAR laat, zoals de meeste politieke partijen van het eiland, geen antecedentenonderzoek doen naar nieuwe leden, evenmin naar partijleden die voor het bestuur worden gekozen, of die op de verkiezingslijst komen voor een plek in de Staten of als minister. Wie lid wordt van de PAR moet een lijst invullen, met onder andere de vraag of er zaken zijn in de geschiedenis van het kandidaat-lid die de partij zouden kunnen schaden. Als het antwoord nee is, dan is daarmee wat betreft de partij de kous af. Ook wordt het cv van bestuursleden opgevraagd, maar er wordt geen nader onderzoek gedaan of de opgegeven werkervaring ook daadwerkelijk klopt. Ten slotte wordt aan leden op de verkiezingslijst ook gevraagd om geen zetelroof te plegen wanneer ze worden gekozen voor de Staten, maar aan deze belofte zijn leden niet gebonden.
Volgens de politiek leider heeft de partij geleerd van de kwestie. ,,We gaan het in de toekomst anders doen, mogelijk door een antecedentenonderzoek te laten uitvoeren of te vragen om een bewijs van goed gedrag.”
De partij is volgens haar momenteel bezig met ‘zelfreflectie’ en onderzoekt hoe had kunnen worden voorkomen dat oud-voorzitter Braam de partij verliet, zo snel nadat hij was ingezworen in de Staten.
Volgens het vonnis uit 2003 dat afgelopen vrijdag door journalist Yves Cooper op Facebook werd gepubliceerd, werd Braam in hoger beroep schuldig bevonden aan ontucht met een patiënte die aan zijn zorg was toevertrouwd. Ondanks de veroordeling werd aan Braam geen straf of maatregel opgelegd. Vrijdag liet Sheldry Osepa, de raadsman van Braam, weten dat hij namens cliënt met een verklaring zou komen, maar tot gisteren was hier nog geen sprake van. Zowel Braam als Osepa was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.