Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het toerisme van Curaçao zit in de min, maar de belangrijkste toeristische markt - Europa (lees: vooral Nederland, red.) - groeit nog altijd wel. toeristen
En de hoeveelheid overnachtingen van Europese gasten stijgt zelf harder dan het aantal verblijfstoeristen uit Europa. Zo arriveerden in het derde kwartaal 1,1 procent meer Europese toeristen, maar groeiden hun gezamenlijke overnachtingen op Curaçao met 3,5 procent.
Bezoekers uit Europa blijven dus langer. Gemiddeld verblijft een toerist uit Europa 11,4 nachten (gemeten over de maanden juli, augustus en september 2016); dat waren 11,1 nachten over dezelfde periode een jaar eerder.
Dit blijkt uit de recente uitgebrachte uitvoerige rapportage van overheidstoeristenbureau CTB, de particuliere hospitality-vereniging Chata en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO).
Europeanen waren in genoemde maanden samen goed voor 574.421 overnachtingen in een hotel, bungalow, appartement of bij mensen thuis. Dat waren in dezelfde periode in 2015 nog 554.812 overnachtingen.
De cijfers tonen verder aan dat de zomermaanden beter scoren: in juli en augustus brachten Europese bezoekers respectievelijk 212.909 en 193.194 nachten door op het eiland, terwijl de maand september met 168.318 nachten duidelijk minder was.
De gestage groei van het Europese toerisme naar Curaçao kan de forse terugval van het aantal Zuid-Amerikaanse/Venezolaanse toeristen (-23,8 procent) en ook de lichtere afname in de andere markten, niet goed maken. Zowel wat betreft het aantal verblijfstoeristen als qua overnachtingen.
Overigens is het ‘marktaandeel’ van Europa voor wat betreft de toeristenovernachtingen zeer aanzienlijk: 62,9 procent. Dat betekent dat bijna twee op de drie overnachtingen op Curaçao voor rekening komen van een gast uit Europa; in verreweg de meeste gevallen uit Nederland, gevolgd door Duitsland en andere Europese landen.
En omdat bezoekers uit Europa gemiddeld langer blijven dan toeristen uit Noord- en Zuid-Amerika en de Caribische regio, is de impact van de daling van het aantal verblijfstoeristen in het derde kwartaal (-6,4 procent) relatief minder groot op de overnachtingen (-4,4 procent).
De sterk ingezakte Zuid-Amerikaanse markt, met name buurland Venezuela als gevolg van de economische en politieke malaise in het buurland, is verantwoordelijk voor bijna 50.000 overnachtingen minder (49.968 om proces te zijn). Zuid-Amerika slonk met 21,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015.
Toch, de Zuid-Amerikanen die wel komen, blijven gemiddeld 6,4 nachten op het eiland. Dat is vrijwel gelijk en zelfs iets meer dan de 6,3 overnachtingen vorig jaar. Er blijkt overigens nauwelijks verschil in het overnachtingengedrag van Zuid- en Noord-Amerikanen, althans voor wat betreft de duur: ook de laatste categorie blijft gemiddeld 6,2 nachten tijdens een verblijf op Curaçao. Dat geldt evenzo voor bezoekers uit de regio; die blijven gemiddeld 5,7 nachten.
Toeristen uit het meer verre Europa vormen daarin dus een uitzondering. Met hun 11,4 overnachtingen (bijna het dubbele van de bezoekers uit andere landen) krikken ze samen met hun grote marktaandeel het gemiddelde verblijf van alle toeristen bij elkaar opgeteld op tot 8,4 overnachtingen (iets meer dan 8,3 overnachtingen in juli, augustus en september vorig jaar).
Deze gegevens van CTB, Chata en MEO zijn voornamelijk gebaseerd op wat bezoekers opgeven in de immigratieformulieren. Dit laatste gebeurt tegenwoordig met papier maar ook steeds meer online.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.