Van onze correspondent
Amsterdam - John Leerdam, theatermaker en oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA, is door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) aangesteld als projectleider van de eerste Nederlandse editie van Black Achievement Month (BAM). Hij presenteerde vorige week tijdens een persconferentie in Amsterdam samen met NiNsee-voorzitter Antoin Deul het programma.
Gedurende de gehele maand oktober worden op vijftien locaties in verschillende delen van het land activiteiten georganiseerd, om Nederland kennis laten maken met de gehele (Nederlandse) ‘zwarte’ geschiedenis. De officiële aftrap is aanstaande zondag 2 oktober in het Compagnietheater in Amsterdam. Het geheel wordt feestelijk afgesloten op 31 oktober in het Muziekgebouw aan ‘t IJ.
Naast de geschiedenis over de slavenhandel, slavernij en de nalatenschap ervan zijn er diverse historische verhalen en gebeurtenissen van voor en na de slavernij die NiNsee zichtbaar wil maken. ,,Het NiNsee vindt het inzoomen op de kracht en rijkdom van culturele diversiteit een belangrijk aspect van het veranderen hoe wij over elkaar denken in de samenleving. Met de Black Achievement Month - een fenomeen dat in Amerika al langer bestaat onder de naam Black History Month - wordt niet alleen gekeken naar het verleden, maar ook naar het heden en de toekomst”, aldus de organisatie.
De VN riep in 2015 de International Decade for People of African Descent uit. Hiermee wil de VN lidstaten stimuleren samen te werken met mensen van Afrikaanse afkomst om te komen tot een programma van activiteiten in het kader van erkenning, gerechtigheid en ontwikkeling, wat zal leiden tot positieverbetering van deze groep. Het programma van de Black Achievement Month volgt deze gedachte en onderstreept het belang van de bijdrage die mensen van Afrikaanse afkomst hebben geleverd aan de maatschappij en legt daarbij de focus op volledige inclusie, het tegengaan van racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en intolerantie.
Het programma bestaat uit meer dan twintig evenementen. Zo gaan bedrijven het gesprek aan met de nieuwe generatie Afro-Caribisch talent, tijdens het netwerkevenement Dutch Caribbean Connect en organiseert bioscoop Rialto een speciaal filmprogramma over regisseur Felix de Rooy; een sleutelfiguur voor de ‘zwarte film’ in Nederland. Er is een uitvoering van de succesvolle West-Afrikaanse dansvoorstelling Obia in de Stadsschouwburg, er zijn speciale evenementen voor jongeren en vrouwen en er komen sprekers zoals Steve McQueen, regisseur van de internationaal gelauwerde en drievoudig Oscarwinnende film 12 years a slave.
,,De Black Achievement Month laat zien dat er veel bijzondere prestaties geleverd worden door zwarte rolmodellen in Nederland. In het programma worden de successen van deze bekende, maar vaak ook onbekende, ‘black achievers’ geëerd en gevierd en er wordt hen een podium geboden om te vertellen over hun passie, hun activisme, werkzaamheden en toekomstdromen”, aldus NiNsee dat de ambitie heeft BAM in vijf jaar te laten uitgroeien tot een nationale gebeurtenis.
Het evenement is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Amsterdam. Partners zijn onder meer Vereniging Antilliaans Netwerk, het Overlegorgaan Caribische Nederlanders en Dutch Caribbean Pearls.