Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Werk aan de winkel voor de politieke partijen in de laatste week voor de verkiezingen: uit de opiniepeiling van Kenniscentrum Curaçao blijkt dat veel kiezers medio september nog niet weten op welke partij zij gaan stemmen.
,,Het grote aantal zwevende kiezers zorgt ervoor dat pas vlak voor de verkiezingen van 30 september een beter beeld ontstaat van hoe de politieke verhoudingen op Curaçao komen te liggen”, concluderen de onderzoekers van het Kenniscentrum, een samenwerkingsverband tussen universiteit UDC en onderzoeksbureau Curconsult. Van de 1.017 stemgerechtigden uit de opiniepeiling zegt 73 procent te gaan stemmen, 16 procent twijfelt en 12 procent gaat zeker niet stemmen. Maar van die 73 procent die gaat stemmen, weet 56 procent niet, of twijfelt, op welke partij of politieke figuur. ,,Dit betekent dat de meerderheid van de kiezers zweeft.” Dat is een lichte toename in vergelijking met de eerste opiniepeiling eind augustus (51 procent).
Omdat zo’n groot deel van de stemgerechtigden nog geen keuze heeft gemaakt, nemen de onderzoekers al bij voorbaat een slag om de arm wat betreft hun prognoses voor de verkiezingsuitslag: het kan nog alle kanten op. Maar op basis van de kleine groep die er wel uit is (44 procent van de 73 procent die zegt te gaan stemmen) voorspelt de peiling dat MFK van Gerrit Schotte de grootste partij wordt met 31 procent van de stemmen, gevolgd door PAR met Zita Jesus-Leito als partijleider (12 procent). MAN met lijsttrekker Hensley Koeiman en nieuwkomer Kòrsou di Nos Tur van Amparo dos Santos delen de derde plaats (10 procent).
De onderzoekers denken dat er een grote kans is op restzetels omdat zes partijen volgens de peiling minder dan 5 procent van de stemmen krijgen; het percentage dat nodig is om ten minste een zetel te krijgen in het parlement. Omayra Leeflang is nu nog onafhankelijk Statenlid maar heeft na de verkiezingen recht op een zetel met haar partij Un Kòrsou Hustu (6 procent). De huidige coalitiepartij Pueblo Soberano (PS) zou, op basis van de opiniepeiling, met 4 procent van de stemmen de boot missen. Regeringspartijen PAIS en PNP redden het net met respectievelijk 8 en 6 procent van de stemmen, maar de nieuwe partijen van politieke kopstukken Charles Cooper (PAS) en Ivar Asjes (Pro Kòrsou) grijpen naast een zetel met respectievelijk 3 en 2 procent. Ook de Democratische Partij met Geraldine Scheperboer-Parris als aanvoerster van een lijst met uitsluitend vrouwen, en Movementu Progresivo van voormalig PAIS-politica Marilyn Moses redden het niet (beide 2 procent). De partij van René Rosalia, Movementu Kousa Promé, zou één procent van de stemmen krijgen.