Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Drie weken nadat het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) groen licht kreeg om de voorraad materialen aan te vullen, staan de electieve operaties in het ziekenhuis nog steeds ‘on hold’.

vmsc

,,We hebben een marginale voorraad”, zegt medisch directeur Franke Scheper.
Scheper benadrukt dat acute en medisch noodzakelijke zorg nooit in gevaar is gekomen. De medische staf en directie van het Sehos evalueren dagelijks welke operaties voorrang krijgen. Op dit moment heeft de behandeling van oncologiepatiënten prioriteit. Scheper zegt met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een oplossing te zoeken voor de situatie.
Sinds eind augustus probeert het ziekenhuis de voorraad materialen op peil te krijgen, maar dat lukte nauwelijks omdat zich net in die periode een piek van acute operaties en ziektebeelden voordeed. De materialen die beetje bij beetje binnenkwamen werden direct weer gebruikt. ,,Het gaat om 40.000 artikelen”, zegt Scheper. ,,Dat duurt sowieso even voordat je die allemaal op voorraad hebt. En wat je nodig hebt voor acute zorg is van tevoren moeilijk in te schatten.”
Met de geplande, ‘electieve’, operaties kan nog niet worden begonnen. Daarover heeft de Sehos-directie vandaag overleg met de medische staf en de SVB. Scheper: ,,Het kan zijn dat we keuzes moeten maken, dan ontstaan langere wachttijden.” Inmiddels worden al meer dan drie weken operaties van patiënten uitgesteld. De medisch directeur erkent dat het logistiek steeds moeilijker wordt om die in te halen. Hoeveel patiënten inmiddels naar het buitenland zijn uitgezonden vanwege de lange wachttijd, kan Scheper niet zeggen.
Internist en voorzitter van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) Alexander Saleh zegt zelf twee patiënten ‘met een moeilijke poliep’ naar de SVB te hebben gestuurd voor een medische uitzending. De tijd dringt volgens Saleh. ,,Je kan mensen niet eeuwig op een wachtlijst zetten. Het wordt een chaos. Ik durf iemand niet een afspraak over twee weken te geven voor een galsteenoperatie, omdat ik niet weet of er dan materiaal is. Er zullen steeds meer mensen naar het buitenland gaan voor behandeling.” De VMSC-voorzitter denkt dat de overheid beter zo snel mogelijk ’20 miljoen of meer’ aan het Sehos kan betalen, ‘in plaats van 30 miljoen aan uitzendingen’.
Maar naast de acute geldnood van het ziekenhuis speelt er een structureel probleem. Het Sehos krijgt sinds 2014 een budget van 120 miljoen gulden. ,,Dat is volstrekt te weinig om de kwaliteit zorg te bieden die het eiland gewend is”, zegt Saleh. Binnen het ziekenhuis wordt volgens Scheper hard gewerkt aan verbeteringen om materialen voordeliger in te kopen en efficiënter te gebruiken en te verdelen. ,,Het kan niet sneller. Vandaag komen er deskundigen uit Nederland die ons daarover gaan adviseren.” De Sehos-directie moet nog met de SVB en de overheid in discussie over de begroting voor 2017. De inzet zal meer zijn dan het huidige potje van 120 miljoen gulden. Maar zowel Saleh als Scheper geeft aan dat het budget voor de gezondheidszorg en dus ook van het ziekenhuis een zaak is van meerdere partijen. Scheper: ,,Uiteindelijk moeten er keuzes gemaakt worden door bijvoorbeeld de overheid en de verzekeraars. Samen moeten we beslissen welke behandelingen op Curaçao gedaan worden en waarvoor we mensen willen uitzenden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.