Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Premier Ben Whiteman van regeringspartij Pueblo Soberano heeft in een toespraak fel uitgehaald naar de top van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA voor de manier waarop zij het tekenen van een MoU tussen hem en president Nicolás Maduro hebben gedwarsboomd.
De top van PdVSA heeft de premier naar eigen zeggen verhinderd om de president te ontmoeten. De premier heeft ook een verband gelegd tussen PdVSA-topman Jesus Luongo en zijn banden met de Curaçaose vakbondsadviseur Errol Cova.
De premier heeft dit afgelopen zaterdag uit de doeken gedaan tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst van PS. Whiteman schetst hoe hij en Maduro elkaar in juni van dit jaar hebben ontmoet. De twee staatshoofden spraken af om een MoU te tekenen, zonder dat het eerst van onderaf binnen de staatsorganisatie een lange weg moet afleggen, zo legt Whiteman uit. Bij dat gesprek spraken zij onder andere af dat Venezuela het beheer over de raffinaderij krijgt na 2019 en ook dat het land een oude getty bij Bullenbaai zal kunnen gebruiken die gemoderniseerd wordt.
Volgens Whiteman zit er hierna geen schot in de zaak, terwijl beide staatshoofden het wel met elkaar eens zijn. Om een doorbraak te forceren, gaat Whiteman met een kopie van de MoU naar de beëdiging van de president van de Dominicaanse Republiek, Nicolás Maduro is ook uitgenodigd.
In het korte gesprek tussen de staatshoofden, nodigt Whiteman Maduro uit om naar Curaçao te komen om de MoU te tekenen. Maduro gaat hiermee akkoord. Ondanks alle voorbereidingen vanuit Curaçao, komt de MoU niet van de grond.
De minister-president besluit een laatste gok te wagen, op dat moment zijn er andere buitenlandse investeerders bereid om binnen een week naar Curaçao te komen om te tekenen. Voor zijn vertrek krijgt Whiteman een telefoontje van een minister die niets te maken heeft met aardolie. Hij deelt mee dat de afspraak met de president niet bevestigd is. In Venezuela wordt de premier niet door de president ontvangen. Topman Luongo is wel bij het gesprek aanwezig, later komt ook een Venezolaanse minister erbij (onbekend om welke minister het gaat, red.).
Er wordt bij Whiteman aangedrongen om een andere MoU te tekenen, maar Whiteman weigert, de MoU moet door hem en Maduro getekend worden. Voorzitter Werner Wiels van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) is ook bij het gesprek aanwezig. Hij ventileert zijn irritatie dat Luongo vertrouwelijke informatie van het MDPT met Errol Cova heeft gedeeld. Na uren van verhitte discussies gaat de premier weg.
Diezelfde avond geeft Whiteman de opdracht om een groep geïnteresseerde Chinezen te bellen. Pal voor vertrek wordt hij nog gebeld. De MoU kan, met een paar juridische aanpassingen, toch getekend worden. De minister-president weigert echter, omdat hij daar geen mandaat voor heeft van de ministerraad.
In zijn toespraak bekritiseert Whiteman ook voorzitter Angelo Meyer van PWFC, vakbond van onder andere arbeiders bij de raffinaderij. Meyer is vandaag bij Radio Mas te gast volgens de premier. ,,Ga je bij de radio vertellen wat voor benoeming je na de algehele staking hebt gekregen? En ga je ook uitleggen of je daarvoor de opleiding hebt?” De Isla-raffinaderij moet het in de toespraak ook ontgelden. ,,Hoe is het mogelijk dat een vakbond een gebouw neerzet op het terrein van het bedrijf?. ,,Hoe is het mogelijk dat het bedrijf (Isla, red.) geen 1,2 of 1,8 miljoen heeft om de arbeiders te betalen, maar wel een paar miljoen uitgeeft aan het gebouw van de vakbond?”